Příměstský tábor v Knihovně Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou

V knihovně Matěje Josefa Sychry letos poprvé proběhl příměstský tábor, který navrhly, vymyslely a zorganizovaly knihovnice dospělého oddělení. Termín připadl na druhou polovinu srpna. Tábor jsme nazvali „Kulišárny mezi řádky procestujem tam i zpátky“, tématem bylo detektivní pátrání, kriminalistika a policejní práce.

Základnou tábora se stala tzv. letní čítárna neboli atrium knihovny, kde jsme se v pondělí s dětmi sešly a strávily pondělní program. Úvodní scénkou jsme děti naladily na pátrání po vzácné knize, kterou z knihovny ukradl zloděj zvaný Černá ruka. Děti se staly malými detektivy a během celého týdne nalézaly různé stopy a indicie, které je zavedly až k nalezení vzácné knihy (zloděj bohužel uprchl do Karibiku :-)) a zasloužené odměně.

Aby se děti mohly stát dobrými detektivy, musely samozřejmě projít školením, takže jsme hned v pondělí přivítali paní policistku z PČR Žďár nad Sázavou. Ta dětem vysvětlila základy kriminalistiky, seznámila je s pátracími postupy a rozdala studijní materiály. V týdnu pak děti zavítaly ještě na dopravní hřiště, kde si vyzkoušely jízdu na silnici a zopakovaly si pravidla bezpečného provozu.

Pátrání po ukradené knize nás zavedlo i za hranice Žďáru. Během úterního celodenního výletu jsme pátrali v centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem, kam jsme se vydali vlakem. Děti si vyzkoušely jízdu na koni (kdyby někdo chtěl hledat uplatnění u jízdní policie) a prošli jsme si celý areál včetně horácké vesničky. I když ten den nám počasí příliš nepřálo a trochu jsme zmokli, děti rychle pochopily, že správného kriminalistu od pátrání pár kapek neodradí. Den v Edenu jsme si všichni moc užili a s další stopou jsme se vrátili do Žďáru nad Sázavou.

Druhý celodenní výlet, opět vlakem, nás zavedl do Hamrů nad Sázavou a dále do Brdičkova mlýna, neboli Šlakhamru, kde nás pan průvodce seznámil s historií hamernictví a dřevařství. Cestou jsme samozřejmě nemohli minout známou sochu Michala Olšiaka Mamuta. Protože ten den nám počasí naopak přálo, smočili jsme s dětmi nohy (někteří i celá těla) v řece Sázavě a jako zdatní policisté se vydali pěšky zpět až do knihovny.

V pátek vyvrcholilo detektivní pátrání v okolí žďárského zámku a pod Zelenou horou, kde děti nalezly poslední indicii k nalezení knihy. Tu po obědě úspěšně vypátraly na půdě knihovny, kam ji zloděj šprýmař ukryl před svým zmizením. A protože pátrání dopadlo dobře, děti byly odměněny nálezným a celý tábor jsme zakončili taneční party v knihovně. Nechybělo občerstvení, balonky, hudba a zpěv.

Během tábora jsme s dětmi také tvořili. Děti si mohly pomalovat bílé igráčky nebo si postříkat bílá trička barvou na textil. Jejich výtvory byly vskutku originální. Svoje zážitky si děti v průběhu tábora mohly zapisovat do táborového deníku, který dostaly na začátku, tiskli jsme jim průběžně fotografie, aby měli pěknou vzpomínku.

Každý, kdo pořádá nějakou akci pro děti, ví, že je to náročné, stojí to spoustu času, nervů a potu. Nicméně ocenění, které pro nás bylo nejdůležitější, nakonec přišlo. Děti i jejich rodiče si tábor nadšeně chválili a zdálo se, že se celý týden dobře baví. Pro nás, tři knihovnice z dospělého oddělení, to bylo odměnou největší a dodalo nám to chuti a elánu se do toho pustit zase příští rok.

Mgr. Kateřina Hošková, Knihovna Matěje Josefa Sychry, Žďár nad Sázavou