Čtenář roku 2017 – krajské kolo soutěže

Březen je již tradičně měsícem čtenářů, proto knihovny připravují pro své návštěvníky řadu kulturních a vzdělávacích aktivit zaměřených na podporu čtení a nejinak je tomu v knihovnách v Kraji Vysočina.

Jednou z aktivit je také oceňování nejlepších čtenářů. Letos probíhá již osmý ročník celostátní soutěže zaměřené na podporu čtenářské gramotnosti, kterou vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR ČTENÁŘ ROKU 2017 – hledáme nejlepší čtenářskou BABIČKU. DSC_6713_m

Vítězkou krajského kola se stala Mgr. Jarmila Jičínská z Třebíče. Paní Jičínská pracovala jako učitelka a jako taková má velmi vřelý vztah ke knížkám. Pravidelnou čtenářkou třebíčské knihovny je od roku 1950 a od roku 2005 pravidelně spolupracuje na projektech knihovny.

Připravila řadu výstav a přednášek, především pro žáky základních škol. Paní Jičínská je velmi zdatná cestovatelka. V roce 2013 poznávala egyptské památky a o své zážitky se podělila také s dětmi. Za druhé světové války byla totálně nasazená na práci v Německu a její přednášky o práci pro firmu BMW si mohli v roce 2015 vyslechnout nejen dospělí posluchači v hlavní budově Městské knihovny v Třebíči, ale také děti ze základních škol.

V roce 2015 se zapojila do „seniorského“ projektu knihovny „Babičko, vyprávěj“. Dětem vyprávěla své zážitky z doby 2. sv. války a bylo opravdu překvapením, že své neveselé, někdy i tragické vzpomínky, dokázala dětem přiblížit s úsměvem a odlehčením. Výsledkem pak byla spontánně vytvořená výtvarná díla dětí, která jsou k nahlédnutí v knihovně.

Ocenění převzala z rukou náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů paní Jany Fischerové.

DSC_6675_m DSC_6695_m