Knihovnické setkání v Borech – reportáž

V sobotu 11. března 2017 se uskutečnilo setkání neprofesionálních knihovníků ze žďárského regionu. Nápad na akci vznikl už na předvánočním setkání, které každoročně pro své knihovníky pořádáme. Tentokrát se knihovníci sami mezi sebou domluvili, že by bylo pěkné sejít se v průběhu roku ještě jednou, tentokrát třeba přímo u někoho v knihovně. Slovo dalo slovo a Křížovi, knihovníci z borské knihovny, se nabídli jako hostující tým a ve spolupráci s pracovnicemi Úseku pro výkon regionálních funkcí připravili úžasný celodenní program.

bory_1 Po přivítání a vzájemném představení zazněly informace z Úseku pro výkon regionálních funkcí ve Žďáře nad Sázavou – statistické vyhodnocení a shrnutí loňského roku, plánované činnosti na rok 2017, pozvánky na akce a novinky. Křížovi se pak podělili o praktické zkušenosti s knihovnickými standardy a spoluprací s vedením obce, nabídli inspiraci pro práci s dětmi a další zajímavé oborové zdroje. Tato témata ostatní knihovníky velmi zaujala a jistě budou námětem k diskuzi i při dalších setkáních. Nesmíme zapomenout ani na obdivuhodné kroniky, které si knihovníci sami vytvářejí a již desítky let v nich zachycují činnost nejen samotné knihovny.

bory_4   bory_7

Kdo měl chuť, mohl si zkusit vytvořit inchové obrázky a panenky z vyřazených knih. Z počátku nesmělé pokusy, ve finále téměř nebylo možné knihovnice od tvoření odtrhnout.

Po výborném obědě procházka po Borech a návštěva kostela Sv. Jiljí

Po výborném obědě procházka po Borech a návštěva kostela Sv. Jiljí

Pokud do Borů někdy zavítáte, vřele doporučujeme navštívit Obecní muzeum, které funguje od roku 2007, a mnozí si zde s nostalgií zavzpomínají na doby nedávné i ty minulé.

Obecní muzeum

Obecní muzeum

bory_19

Beseda s cestovatelem Václavem Malinským, rodákem z blízkého Křižanova, který v rámci charitního projektu procestoval část malého Tibetu a Indie.

Velký dík za nápad, organizaci a příjemně strávený sobotní den patří Blance a Pavlu Křížovým. Moc děkujeme a těšíme se na další společně strávené chvíle.

Veronika Čtveráková, Knihovna M.J. Sychry ve Žďáře nad Sázavou