Malá knihovna s mezinárodním festivalem. A nejen to…

V mnoha úhlech uvažování o konceptu moderní knihovny lze vidět v různých koutech Česka snahy o nekonvenčnost, princip originality a posléze i zvyšování hodnoty města (obce) v ohledu jeho propagace a tváře navenek.

I Hostivice jde touto cestou. Městská knihovna Hostivice se snaží spolu se svou mateřskou příspěvkovou organizací MKSH (Městské kulturní středisko Hostivice) již čtvrtým rokem o vícerozměrnou činnost ve vztahu ke svým uživatelům a vlastně všem občanům, kteří mají zájem o kulturu a poznávání. Prvním směrem je sport, konkrétně běh. Pečlivá analýza trhu okolí města dala základ vzniku první akce. Tradičně květnové běžecké závody Hostivice RUN (www.hostivicerun.cz) minulý rok přilákaly na 400 závodníků, letos jsou očekávání ještě větší. Závod je oblíbený nejenom kvůli dobrodružné trati v rámci soustavy Hostivických rybníků, ale také díky každoroční charitativní činnosti. Letos část startovného obdrží Klinika dětské hematologie a onkologie FN Motol, Nadace Leontinka, FOD Klokánek Hostivice a projekt Sport pomáhá.

Další tradicí se stal mezinárodní festival vína In vino Hostivice, letos se bude konat počtvrté. Jeho základem je přehlídka vinařských oblastí z různých částí světa, pořádaná každoročně na Husově náměstí. V průměru je zastoupeno vždy cca 15 zemí. Festival nicméně dostal také rozměr kulturní a pokaždé se na něm představí řada umělců. Nechyběla tu například Aneta Langerová, Buty, Jaroslav Uhlíř, letos účast potvrdil ansámbl Monkey Business.

Není to ale vše. Aby organizace splnila i očekávání vyznavačů pivního moku, v září se v Hostivici konají pivní slavnosti. Nejsou však ve stylu pivního mainstreamu, ale přehlídky malých a středních pivovarů. Stejně jako festival vína i tento pivní svátek navštíví v Hostivici tisíce lidí. Nutno dodat, že obě akce jsou ouotdoorové a počasí je poměrně zásadním faktorem.

Podzim je poté spojením divadla, svatomartinských slavností, sérií koncertů vážné hudby a hlavního vánočního koncertu. Nelze jednoduše ustrnout.

Stěžejní body při propojení činnosti knihovny s pořádáním těchto akcí jsou:

  • Zjišťování kulturních potřeb města (exkurz do historie, místní návyky, aktuální průzkum atd.)
  • Stanovení hlavní trendů v zemi (běh, víno, pivo)
  • Spojení Hostivice a známých jmen
  • Moderní, jednoduchý a svěží vizuál (Hostivický měsíčník, kterého MKSH vydává, obdržel v roce 2015 cenu za třetí místo v soutěži o nejlepší městské zpravodaje)
  • Budování komunity příznivců kultury (nejenom sociální média)
  • Vřelý a vstřícný přístup k uživatelům, návštěvníkům (základ je ochota a úsměv)
  • A v neposlední řadě nadstandardní vztahy s vedením města, které věří v tento koncept a maximálně ho podporuje

Jan Černý, ředitel MKSH