Co číst… podzim

Veronika je autorkou blogu pesleri.blogspot.com, který je, jak sama uvádí, pelmel o knihách vaření, aktivitách venku a mnohém dalším. My si vybíráme ta knižní témata.
Pozn. redakce

Už pár dní dobu tu máme podzim. A tak jsme tedy aktualizovali náš knižní košík ročních období. A cože v našem podzimním koši s knihami je? Ani jsem netušila, než jsem to dala na hromadu, co všechno o podzimu máme. Většina naše, něco málo také z knihovny. A protože na nás lezou různé choroby, bude to tentokrát spíš obrázkové.
1

Jelínková, Hanka. Kaštánkův domeček. Naše kniha, 2012.
Krásné leporelo pro nejmenší s aktuální kaštánkovou tematikou. Vtipný veršovaný text a jako bonus navíc: knížku můžete složit do tvaru domečku, do kterého můžete „ubytovat“ klidně celou kaštánčí rodinu. Tahle milá malá knížečka nebyla poměrně dost dlouho k sehnání, ale teď už ji u nakladatele můžete koupit.

Muller, Gerda. Autumn. Floris Books, 1994.
Krásně ilustrované leporelo pro nejmenší. Úplně beze slov. Máme od autorky leporelo na každé roční období a „čteme“ pořád dokola. Opravdu vhodný podklad pro povídání, co se na podzim děje venku, co můžeme dělat apod.

Bernerová, Rotraud Suzanne. Podzim. Obrázkové příběhy. Paseka, 2013.
Tak to je také takový náš evergreen pro každé roční období. Vlastně celoročně. Hledací knížka s krásnými ilustracemi. Na každé roční období je jedna kniha, plus Noc navrch. Nejsou to jen tak obyčejné hledací knížky. Jak otáčíte listy, dostáváte se postupně z jednoho kraje městečka, přes centrum a náměstí až na kraj druhý. Můžete tedy pozorovat jednotlivé postavy, jak mění své místo. A postavy můžete pozorovat i v čase, protože jednotlivá roční období na sebe časově navazují (začíná se Zimou). Ale prohlížet můžete klidně i jednotlivě a na přeskáčku. A pořád. Tak jako my.

Socha, Radomír. Pojďte s námi na houby. Albatros, 2013.
Opět krásně ilustrovaná knížka. Obrázky Andrey Popprové máme moc rádi. A tady si jich užíváme dosytosti. Celostránkové ilustrace vás vtáhnou přímo do podzimního lesa a pomocí obrázků si můžete povídat nejen o houbách, ale o lese obecně, protože ten je na obrázcích krásně vykreslen. Básničky k houbám jsou veselé a rozverné, z každé z nich se dozvíte, i jak houba vypadá či zda se dá nebo nedá jíst. Opravdu moc povedená záležitost, tahle kniha…
Z houbových knížek můžeme ještě doporučit Zhoubné houby od stejného autora (krásně ilustrované Evou Chupíkovou) nebo Houbeles pictus Petra Maděry. Ale o nich víc v nějakém houbovém článku.

Trnka, Jiří. Podzimní říkadla. Studio Trnka, 2009.
Tak tohle je klasika, že. Kdo by neznal Trnkovy obrázky. Tady navíc doplněné lidovými veršovanými texty i básničkami známých autorů. Jarní i Zimní říkadla máme, tyhle jsou z knihovny, ale asi budeme muset doplnit sérii. :-)

McBratney, Sam. Hádej, jako moc tě mám rád. Podzim. Svojtka, 2015.
Podzimní knížka ze série všech ročních období. Milý příběh, krásné ilustrace. Máme doma všechny čtyři a čteme v jednotlivých ročních obdobích stále dokola. Povídání o zajíčkovi a jeho tatínkovi. V téhle knížce vyběhnou do krásného podzimního dne, když tu se zvedne vítr a přinese překvapení… Jaképak?

Lukešová, Milena. Jakub a babí léto. Albatros, 1976.
S touhle knížkou jsem se kupodivu jako dítě nesetkala, ale o to víc mě okouzluje teď. Tahle i ty další, které vznikly ve skvělém tandemu Milena Lukešová – Jan Kudláček. Oba tyhle autory mám ráda i samostatně, ale dohromady je to prostě koncert. Do řady s tematikou ročních období patří ještě Čáp, Holčička a déšť a Bílá zima. Máme doma jen Čápa, zbytek si půjčujeme z knihovny. Moc rádi bychom všechny, ale zatím se nedaří. Mohl by někdo vydat znovu. Ale Albatrosu se do toho podle všeho moc nechce. Tahle je o Jakubovi, kaštanech a mnoha dalších podzimních věcech. Krása, krása.

Herrmann, Éve. Procházka. Moje malé příběhy Montessori. Svojtka, 2017.
Nová knížka pro nejmenší, jednoduchý příběh, milé ilustrace. Ema a Linda se se svými rodiči vypraví na procházku spojenou s piknikem. Objevují, zkoumají, sbírají přírodniny. Knížka jemně navádí k tomu, vyrazit si také na (podzimní) procházku, dívat se kolem sebe, objevovat a sbírat. Na konci knihy je námět na založení domácí výstavky přírodnin. V téhle řadě vyšly ještě knížky Úklid, Svačina a Zraněný ptáček. Všechny je s prostřední moc rády čteme.

Sunková, Lucie. Jak se máš, Eliško? 65. pole, 2016.
Tahle knížka není úplně podzimní, spíš pozdně letní, ale máme ji moc rádi, tak jsem ji také zařadila. Myška Eliška zavede malé čtenáři do dob našich babiček a dědečků. Do dob, kdy se topilo v kamnech a pralo na valše. Myška během dne stihne hromadu věcí. Mimo jiné i otrhat jablka a dojít do lesa na houby. Takže ten podzim se tam dá „namontovat“. :-)

Malý, Radek. František z kaštanu, Anežka ze slunečnic. Meander, 2006.
Pohádkový příběh o panáčkovi z kaštanu a holčičce ze slunečnice. O tom, jak se potkají, putují spolu, nepohodnou se a rozejdou a zase shledají… Příběh místy napínavý, místy snový s krásnými ilustracemi Galiny Miklínové. Krásné čtení, krásně udělaná knížka. Doporučuji číst tak od devíti let, František totiž píše parodii na rytířský román a části knihy s úryvky románu by nemusely být pro menší děti srozumitelné.

Mrázková, Daisy. Neplač, můchomůrko. Grantis, 2010.
Tahle kniha není taky úplně o podzimu, ale myslím, že se to jako podzimní čtení velmi hodí. Jsou to krátké příběhy malé holčičky, která bydlí se svými rodiči v hájovně a toulá se bezstarostně lesem okouzlena vším, co v něm žije a roste. Holčička při svých toulkách po lese zažívá mnoho dobrodružství se zvířátky i s mnoha dalšími živými i neživými „obyvateli“ lesa. Její příhody připomínají pohádky. Jsou plné fantazie, radosti, napětí a hlavně mají šťastný konec.

Malý, Radek, Listonoš vítr. Albatros, 2011.
Tak tohle je básničková lahůdka. Verše Radka Malého, které mám moc ráda (ty veselé i ty smutné) a k tomu náš milovaný Pavel Čech. Hravé i tesklivé, rozpustilé i nostalgické, veselé i smutné verše o podzimu. Křehké a snové ilustrace, padající listí, podzimní mlhy, podzimní barvy. Krása! A kdybyste náhodou neměli dost, vraťte se trochu v čase a přečtěte si od téhle dvojice stejně skvělé letní Moře slané vody.

Skála, František. Jak Cílek Lídu našel. Meander, 2006.
Skála, František. Skutečný příběh Cílka a Lídy. Arbor Vitae, 2007.
Dvě knihy s příběhy bezstarostného chlapíka Cílka, který putuje po lesích, kde jednoho dne potká poustevnici Lídu, pro kterou stojí za to podstoupit nejedno dobrodružství. První z knih je s trochou textu, druhá je čistě komiksová. Obě jsou však úžasné. To lesní prostředí plné podivných lesních tvorů je tak skutečné! Tihle tvorové prostě někde určitě žijí. Pravda, zase ne zcela podzimní kniha, ale ten les (skutečný a reálný), v kterém se příběhy odehrávají, já vidím prostě podzimně.

Šťastná, Leona, Rydval, Slávek. Dubánci. Computer Press, 2017
No a tihle taky určitě někde žijí. Nebo alespoň já bych si to přála. Knížka plná dubánčích příhod, a hlavně nesmírně milých a veselých fotografií dubánků Petra Václavka. Ti vám určitě zvednou náladu. Na každý měsíc je tu jeden příběh, takže si jen stačí vybrat ty podzimní.

Popprová, Andrea. Pavoučí prázdniny / Čekání na Vánoce. Mladá fronta, 2008 / 2012.
Tyhle dvě knihy vypadají, že nemají s podzimem nic společného. Ale nenechte se mýlit. V té první najdete spoustu o houbách a ptácích na odletu, též o babím létě a svátku sv. Václava. A ta druhá začíná svátkem sv. Martina, který je přeci také ještě na podzim. Jsou to naše milované. Ještě společně s Jaro je tu! je čteme každý rok znovu. Všechny tři knížky jsou plné krásných obrázků, milých textů a navrch úkolů, her, aktivit a vystřihovánek.

Váchová, Šárka. Chaloupka na vršku. Česká televize, 2009 / 2013.
Dvě knihy textů podle večerníčkovských příběhů. Vyprávění o dětech z malé podhorské vesničky, jak prožívají jaro, léto, podzim a zimu se všemi radostmi i povinnostmi. Knížky přibližují pomocí příběhů život na venkově v dobách našich předků v souladu s koloběhem roku. Střídání ročních období s sebou přinášelo různé zvyky a tradice. V každé z obou knih najdete nějaké podzimní příběhy (houby, draci, brambory…). Máme je moc rádi v textové i obrazové podobě.

Nepil, František. Já Baryk. Knižní klub, 2009.
Skvělé čtení na celý rok. Dá se sice přečíst najednou, ale lepší je počkat si na jednotlivé měsíce a číst podle nich.  Na podzim vás čeká měsíc chlupů, měsíc mastných kostí a měsíc urousaných tlapek. Pes Baryk bude i tentokrát prožívat různá dobrodružství a seznámí malé čtenáře se svými zvířecími kamarády – vlaštovkou, srncem a bažantem.

Primusová, Hana. Skřítek Rozekvítek. Praha: Fortuna Libri, 2015.
Další ze skvělých celoročních knih. I knížka Skřítek Rozekvítek je rozdělena na kapitoly podle jednotlivých měsíců v roce. Stačí si najít ty podzimní. A o čem to je? Skřítek Rozekvítek bydlí v mechovém domečku na kraji lesa. Se všemi zvířátky i rostlinkami je dobrý kamarád, a protože je to malý zvědavec, pořád se na něco ptá a snaží se věcem v přírodě přijít na kloub. Společně s ním mohou malí čtenáři  po celý rok procházet přírodou měsíc po měsíci a sledovat, jak se vše proměňuje v lese, na louce, u rybníka, u potoka, na statku i na zahradě. Naučí se dívat kolem sebe a objeví i věci, které třeba ani dospělí nevědí. Knížku máme moc rádi já i děti, čteme už druhý rok.

Časopis Puntík
A v neposlední řadě najdete spoustu podzimního čtení, hraní, malování, prohlížení a tvoření i v druhém a třetím čísle časopisu Puntík pro nejmenší. O houbách, stromech, listech, jablkách a dalších podzimních plodech. Puntík čteme moc rádi.

Roční doby. Granna. Loto pro děti 3-7 let.
Krásně ilustrovaná hra, která nabízí tři herní varianty pro různě staré děti. Děti si při hraní procvičují paměť, jemnou motoriku, hmat, slovní zásobu… Krásné obrázky jsou i skvělým doplňkem pro povídání, co se během jednotlivých ročních obdobích děje. Hráli jsme už kdysi s nejstarším a teď už pomalu začínáme i s prostřední.

A na úplný závěr pár tipů, co na podzim. My jsme si loni psali a kreslili seznam našich přání. A letos si plníme přání podle seznamu podzimních zážitků z webu jdeteven.cz. Tak třeba se vám podzimní seznamy budou také hodit. Krásný podzim!

98

Mgr. Veronika Peslerová