Studijní cesta po nizozemských knihovnách (2. část)

Jedna z nejrozsáhlejších knihoven Nizozemska je 7patrová městská knihovna v Rotterdamu. Je to bílá masivní budova, z jejíhož nejvyššího patra je pěkný výhled na široké okolí. Má velmi bohatý knižní fond a výborné technické vybavení. Samozřejmostí je tu zákaznické centrum, kavárna a restaurace. Zájemcům je k dispozici také jazyková kavárna, ve které dobrovolníci učí cizince nizozemštinu.

Knihovna je otevřena každý den od 10:00 do 20:00, v neděli od 10:00 do 17:00. Roční poplatek činí 42 eur. Pracuje zde 200 zaměstnanců. Knihovna má také 19 poboček, další přibývají. Co patro v knihovně, to jiné oddělení. Čtenáři tak mají k dispozici obrovské prostory a bohatou nabídku všeho možného. V jednom patře jsou k dispozici CD, noviny a časopisy, další patro je vyhrazeno pro dětskou literaturu. Knihovna počítá s dětmi již od narození, pořádá pro ně programy Smart baby, které ukazují rodičům, že do knihovny má smysl jít i s miminkem. Jedno patro je věnováno literatuře vztahující se k Rotterdamu, zde zároveň probíhá interaktivní výstava o Erasmu Rotterdamském. Samozřejmostí je také patro nabízející DVD, noty, hudebniny, časopisy o hudbě. Zajímavostí je tzv. Tiché patro – zde jsou prostory určené výhradně ke studiu a nutno říct, že čtenáři pravidlo o tichu opravdu dodržují, toto místo je asi nejtišší v celé knihovně, i když téměř všechna místa byla obsazena.

Novinkou, kterou právě knihovníci testují, je 3D tiskárna. Pořídili celkem 5 kusů, každá z nich funguje trochu jinak. Vyrábí různé věci a sami zkouší, co tiskárny umí. Čtenáři, pokud chtějí tisknout, dostanou od knihovníků instrukce, poté si provoz sami zkusí. Platí jen materiál, kterým je bioplast vyrobený z kukuřice, za 1 gram zaplatí 20 centů. Další novinkou je laserová řezačka, která je schopná podle návrhu vyrobit cokoliv, materiálem je dřevo. Návštěvníci také mají možnost tisku na triko, tato služba je zpoplatněna částkou 1,5 eura. A asi poslední, ne úplně tradiční součástí fondu, jsou šicí stroje, do budoucna se plánují kurzy šití pro zájemce.

Součástí knihovny je také divadlo, pořádají se tu autorská čtení, různé besedy, dětská představení, večerní představení pro dospělé, zkrátka divadlo je v kurzu.

Další univerzitní byla knihovna v Delftu. Delft je město s cca 100 000 obyvateli, sídlí zde Technická univerzita Delft, jejíž součástí je právě námi navštívená knihovna, která je zároveň největší technickou vědeckou knihovnou v Nizozemsku. Obsahuje na 800 000 svazků, otevřena je každý den od 8:00 do 0:00, a ve zkouškovém období je otvírací doba prodloužena do 2:00. Co se týče poplatků, studenti využívají služeb knihovny zdarma, ostatní čtenáři platí 30 eur ročně. Knihovna disponuje cca 1 000 studijními místy, studenti mají rovněž k dispozici možnost rezervace studijních místností, které jsou oddělené od otevřených prostor knihovny, uživatelé tu tak mají klid na práci, zároveň se tam setkávají při společné práci na projektech a naopak neruší při svých diskusích ostatní v knihovně. Místnosti jsou dobře rozlišitelné, protože každá z nich má jinou barvu a jméno – jsou nazývány podle slavných osobností – Steva Jobse, Alberta Einsteina apod.

Součástí knihovny je tzv. vývojová laboratoř, která je vybavena nahrávacím zařízením a dalšími technickými pomůckami, studenti ji využívají k tvorbě prezentací, často se tu setkávají se svými profesory, se kterými pracují na svých projektech.

Knihovna má ve svém fondu na 30 000 svazků, které byly vydány před rokem 1900. Jsou umístěny ve speciální čítárně a studenti si je mohou půjčit, samozřejmě ovšem jen prezenčně a ve speciální místnosti.

Poslední knihovnou, kterou jsme měli možnost navštívit, byla městská knihovna v městečku Den Helder – Bibliotheek Den Helder School 7, která byla Mezinárodní federací IFLA vyhlášena nejlepší veřejnou knihovnou roku 2018. Knihovna byla otevřena v roce 2016 v místě bývalé školy. Její prostory jsou vzdušné a plné světla. Registrovaných čtenářů je 30 000, což je v městě s počtem 56 000 obyvatel obdivuhodný počet. Roční poplatek je 55 eur, počet výpůjček knihovníci nelimitují. Pravidelnou výpomoc poskytuje na 350 dobrovolníků. Knihovna má 13 poboček, spolupracuje se školami ve městě, pořádá pro ně výukové pořady jak v knihovně, tak v samotných školách, kam knihovníci dochází. Pro děti jsou pravidelně pořádána různá čtení, kreativitu zase rozvíjí dílničky. Součástí knihovny je také divadlo a útulná kavárna.

Jana Fialová, Krajská knihovna Vysočiny