Obecní knihovna ve Velkých Janovicích

Velké Janovice jsou malá obec 8 km severně od Bystřice nad Pernštejnem. V současné době má 126 obyvatel a díky stavebním parcelám se postupně rozrůstají. Žádná škola zde není, děti musí dojíždět do sousedního Písečného, ti starší do Bystřice nad Pernštejnem.

Počátky knihovnictví v naší obci bohužel nejsou vůbec zmapované. Naše nová knihovna byla zaevidována 16. 4. 2014. Sídlí v budově bývalé školy, v současné době Obecního úřadu Velké Janovice. Police s knihami jsou umístěny přímo v kanceláři obecního úřadu. Díky velkým lákadlům dnešní doby ubývá dětských čtenářů, ale těch dospělých máme okolo 15. Každý rok pořádáme akci Čtení dětem v rámci projektu „Bystřicko čte dětem“ a snažíme dětem pozvat nějakou zajímavou osobnost nejen z našeho kraje. Z kapacitních důvodů nemáme rozsáhlý vlastní fond. Snažíme se doplňovat knihy, které čtenáři využívají jako povinnou četbu. Fond knihovny dvakrát ročně doplňujeme knihami z výměnného fondu z Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou. Ochotné pracovnice se mi ve všem snaží vyhovět a většinou se nám podaří potěšit i náročné čtenáře. Za tuto činnost jsem velice ráda, protože takové množství knih, které se za rok vypůjčí, bychom si z vlastních finančních prostředků nemohli dovolit pořídit. Díky podpoře obce se mi podařilo koupit dva balíčky deskových her. Hry využívám pro práci s dětmi, ale také je půjčuji. Každý rok také objednávám časopisy z remitendy. Největší zájem je o časopisy s historickou tematikou a detektivní zápletkou.

Do budoucna bych ráda pokračovala v akcích, které již začínají mít v naší obci tradici. Na podzim tohoto roku plánujeme uspořádat „týden čtení pro dospělé“. Jednáme se známými osobnostmi a spisovateli. Věřím, že se akce vydaří. Také bych ráda obnovila tvoření pro děti – jakmile trochu dorostou. Vidím to jako způsob, jak dětem ukázat knihovnu trochu z jiného pohledu.

Lucie Knoblochová, DiS., Obecní knihovna ve Velkých Janovicích
(www.velke-janovice.knihovna.info)

Obecní knihovna ve Velkých Janovicích