Noc literatury v Jihlavě

V roce 2019 vstoupil velký čtenářský happening s názvem Noc literatury do XIII. ročníku. Ambicí projektu je představit návštěvníkům současnou evropskou literaturu netradičním způsobem a zároveň oživit večerní město přitažlivou akcí. Trojí atraktivitou, tedy spojením zajímavého textu, neobvyklého místa a originální prezentace, usiluje projekt o vytvoření jedinečného kulturního zážitku pro širokou veřejnost.

Projekt připravují Česká centra spolu se zahraničními ambasádami a sdružením zahraničních institucí EUNIC, zastoupením Evropské komise v ČR a nakladatelstvím Labyrint.

Letošní Noc literatury, která se uskutečnila 9. května, se v jihlavském podání konala popáté a od samotného začátku se našimi partnery stalo statutární město Jihlava a Horácké divadlo Jihlava.

Veřejná čtení probíhala od 19.00 do 21.00 v půlhodinových intervalech na čtyřech čtecích místech, a to na Bráně Matky Boží, v přednáškovém sále městské knihovny, v příjemném prostředí Kafárie v Křížové ulici a ve zkušebně Horáckého divadla, která je zajímavá svým industriálním vzhledem.

Několik knihovnic společnými silami vybralo z ukázek připravených pro tento ročník tak, aby co nejlépe vyhovovaly osobnosti čtoucího herce či herečky a zároveň „ladily“ s atmosférou daného čtecího místa. Na Bráně Matky Boží tak četl z knihy „Jemná lhostejnost světa“ Richard Vokůrka, v přednáškovém sále knihovny Zdeněk Stejskal ukázku z  „Knihy o moři“, ve zkušebně Horáckého divadla Viktor Harangi  z knihy „Zkrotit vlka“ a v Kafárii Taťána Schottnerová z „Expedice – Můj milostný život“.

Letos byl program obohacen o koncert Music Bandu Šakalí léta v divadelním klubu, který byl spojen se scénickým čtením z projektu „Túlavá čitáreň“.

V průběhu jednotlivých ročníků narůstá počet zapojených knihoven, zajímavých a originálních čtecích míst i známých tváří v roli čtoucích hostů, ale hlavně se stále zvyšuje počet návštěvníků, kteří oceňují jedinečnost této akce. Stejné je to i v Jihlavě. Letošní rok byl „návštěvnicky“ opět úspěšnější a na jednotlivá čtení přišlo celkem 202 návštěvníků. Zdá se, že Jihlavané postupně přijali Noc literatury za svůj literární svátek, v němž hrají důležitou roli kromě knižních ukázek také zajímavá místa a známé tváře herců.

PhDr. Jarmila Daňková, ředitelka Městské knihovny Jihlava

Noc literatury