Jaro s Biografem v knihovně

Biograf v knihovně reprezentovaly v jarních měsících dva dokumenty – Sugar-blog a Za hranicemi možností.

Biograf v knihovně se každé poslední pondělí v měsíci snaží přiblížit divákům filmovou dokumentární tvorbu. Promítání probíhá v komorní atmosféře m-centra, ve kterém mají návštěvníci možnost dát si šálek čaje nebo kávy a strávit tak příjemný podvečer při sledování filmu.
Andrea Culková se ve svém dokumentu Sugar-blog investigativně pustila do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost. Film poskytl svědectví o tom, jak obrovskou moc tento prášek v historii měl a stále má. Objevuje neuvěřitelné souvislosti mezi duševními nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru. Dozvěděli jsme se, jak obtížné je zbavit se této návykové látky a jak těžké je na trhu nalézt ty, které cukr neobsahují.
Komorní snímek Za hranicemi možností z projektu Promítej i ty! přinesl pohled do ruských tréninkových podmínek. Margarita Mamun je špičková moderní gymnastka, vítězka světových pohárů a olympijská vítězka z roku 2016. Hlavní trenérka od ní nemilosrdně vyžaduje maximum a k psychickému nátlaku zneužívá i Margaritinu bolest, kterou dívka prožívá kvůli otcově umírání na rakovinu. Margarita musí být vděčná systému a sama nemá nárok na nic. Strhující drama nás donutilo zamyslet se, kolik ponížení dokáže člověk snést, aby vyhrál závod. Děkujeme všem přítomným divákům za přízeň a těšíme se na další promítání, které se bude konat na konci září.
Olga Wasserbauerová, Krajská knihovna Vysočiny