LiStOVáNí v Krajské knihovně Vysočiny

V 1. čtvrtletí se v Krajské knihovně Vysočiny konala 2 představení LiStOVáNí – 6. února Hry bez hranic a 20. března Legenda Z+H.

Prvotina Michala Kašpárka Hry bez hranic vypráví o mladém programátoru Filipovi, který se snaží získat co nejvíc za co nejméně úsilí ve stínu uprchlické krize. Nebrání se fyzickým ani morálním překážkám. Hlavního protagonistu spojuje počítačová hra Euro Truck Simulator s uprchlíkem Yusufem, programátorkou Markétou a nakonec i s uklízečkou Oxanou. Filip bere život jako hru a také název knihy odkazuje na devadesátkovou televizní show.

V podkroví Staré radnice byl přítomen i samotný autor Michal Kašpárek, který po představení zodpověděl dotazy přítomných diváků. Dozvěděli jsme se tak například, že kniha byla napsaná na základě osobních zážitků a že inspiraci našel v uprchlickém táboře v Maďarsku, který v roce 2015 sám navštívil. Zajímavá knížka, vynikající herecké výkony i spokojení diváci, to všechno patří k pravidelným Listováním v knihovně a ani tentokrát tomu nebylo jinak.

Druhé představení LiStOVáNí, Legenda Z+H, oslavilo 100. narozeniny cestovatele Miroslava Zikmunda a připomnělo dnešní generaci, že Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka byli a navždy budou opravdoví “frajeři” a kniha Legenda Z+H v českém cestopisu nikdy nepomine. V podání Miroslava Zikmunda se představil Pavel Oubram, Jiřího Hanzelku skvěle zahrál Tomáš Drápela. Přivezli s sebou legendární Tatru obou cestovetalů, opravdu zábavné cestovatelské zážitky a spoustu legrace. Vylíčili, jak to chodí u Pygmejů, proběhly vtipné dialogy s domorodci i náhodné setkání s Moravákem v Americe. LiStOVáNí se tentokrát odehrálo ve studovně KKV, kterou zaplnilo téměř 60 diváků.

Těšíme se na další LiStOVáNí, které proběhne 28. května, a na programu bude scénické čtení knihy Český ráj s účastí autora Jaroslava Rudiše.

Olga Wasserbauerová, Krajská knihovna Vysočiny