Retro projekce filmů o (ve) Žďáře nad Sázavou

V rámci pořádaných programů ke 100. výročí vzniku Československa se v Knihovně M. J. Sychry ve Žďáře nad Sázavou uskutečnil pořad nazvaný „Retro projekce reportážních a dokumentárních filmů z let 1979-1989“. Jednalo se o záznamy natočené žďárskými filmovými nadšenci. Ti se v letech 1979-1989 sdružovali v zájmové skupině nazvané Studio amatérského filmu. Mezi zakládající členy patřili mimo jiné i Bořivoj Sedlák a Jiří Dvořák, kteří přijali pozvání do knihovny, a představili hojnému počtu zájemců nejen několik filmů – dokumentární film o místním tanečním maratonu pořádaném v roce 1983, recitační soutěži Oubrechtův Žďár, stavbu kulturního domu a reportáž o umělci panu Dřevíkovském – ale také povyprávěli o začátcích a fungování studia. Počet členů se ze 4 zakládajících v konečném stádiu vyšplhal až na 15 členů, kteří se dělili o střih, režii, kameru a ozvučení. Vzhledem k zaštiťujícímu Sdružení klubu pracujících natáčeli jednak reportáže a dokumentární filmy tzv. na objednávku, jednak vytvářeli snímky podle vlastní režie.

Po revoluci bylo zázemí v místním kulturním domě náhle zrušeno a většinu natočených filmů filmoví nadšenci jen díky náhodě zachránili. Po dobu následujících 35 let byly natočené cívky uchovány na chalupě jednoho z nich a až před dvěma lety došlo k postupné digitalizaci. Ještě není vše hotovo, už nyní je ale jasné, že mnoho snímků skrývá skryté poklady a dle ohlasů publika se dá očekávat, že tato prezentace filmů nebyla poslední.

Zdroj: Dobré dopoledne Českého rozhlasu rádio Vysočina, rozhovor Hela Dvořáková

https://vysocina.rozhlas.cz/amatersti-filmari-ze-zdaru-nad-sazavou-zacinali-jsme-s-kamerami-na-klicku-7773861?fbclid=IwAR2faxv47HdL3q6IcN6tn8AinRlXTeCldx3CGVdxg_nYbfvgYzD6dyyYyl4

autor fot: Leoš Klement

 

Bc. Veronika Čtveráková, DiS., Úsek pro výkon regionálních funkcí, Knihovna M. J. Sychry ve Žďáře nad Sázavou