Bookstart očima maminky

O projektu Bookstart jsem se dozvěděla úplnou náhodou v den, kdy už bylo skoro pozdě. Přihlášky už byly odevzdány, ale jedno místečko zůstalo volné, a tak jsme se rozhodly, že se zapojíme. Zalíbila se mi dlouhodobost, a tím pádem i ohlédnutí se za pokroky své dcery. Knihovnu navštěvujeme pravidelně, i když ne tak často jako s první dcerou.

Nevěděla jsem, co mám očekávat, ale já i dcera jsme se těšily na něco nového. Jelikož prostředí i knihovnice dobře známe, tak si setkání velice užíváme. Paní knihovnice si pro děti vždy připraví několik zajímavých knížek se spoustou obrázků, které děti zaujmou. Z jedné knížky nám pak předčítá a v průběhu čtení spolupracuje s dětmi. Dává jim hádanky, ukazuje obrázky, nechává je doplňovat nedokončenou větu, prostě si spolu s knížkou hrají. Líbí se mi i přístup knihovnic, které děti nijak neomezují, pokud to holčičku či kloučka nebaví, může se věnovat jiným knížkám a aktivitám.

Po ukončení předčítání nám paní knihovnice většinou ukáže nejenom připravené knížky, ale také tematické pomůcky (puzzle, skládačky,…). Po první lekci si děti vytvořily pro upomínku otisk ručky, které měly knihovnice na dětském oddělení vystaveny. Já doufám, že na konci projektu ho dostaneme a budeme díky němu a snad ještě i jednomu dalšímu otisku větší ručky na závěr moci vzpomenout na začátky svých dětiček v knihovně.

Mgr. Jaroslava Vencovská, účastnice projektu Bookstart

Bookstart

Bookstart

Bookstart

Bookstart