Knihovna Augustina Dubenského v Borovanech

Knihovnu Augustina Dubenského najdete v samém srdci městečka Borovan s přibližně 4 000 obyvateli. Od roku 2009 sídlí na náměstí v citlivě zrekonstruovaných prostorách kláštera bývalých augustiniánů. Své jméno získala po místní významné osobnosti Augustinu Dubenském, který se zasloužil o největší rozkvět zdejšího kláštera v 18. století. Návštěvníci knihovny, kterých zde je registrovaných téměř 700, si mohou vybrat z přibližně 16 000 neustále obnovovaných svazků. Ročně nakoupíme do knihovny kolem 600 novinek, přibližně stejné množství zastaralých a opotřebovaných knih během roku vyřadíme. K tomu jako bonus doplňujeme knihovní fond o soubory zapůjčené z Jihočeské vědecké knihovny, které jsou určeny pro náročnější čtenáře se specifickými přáními. Ročně se u nás vypůjčí kolem 25 000 knih. A nejen knih a časopisů, čtenáři si mohou vybrat také z mnoha stolních her a audioknih. Knihovna se stala místem setkávání, příjemným prostředím, kam se lidé rádi vracejí nejen pro pěknou knížku, ale také podělit se s námi o své vzpomínky, životní příběhy a zážitky. Tyto příběhy se nám staly inspirací pro vytváření historických vzpomínkových výstav, které čas od času pořádáme a které se zaměřují na zdejší region a podporu místních tradic. Ve spolupráci s místními občany, kteří nám vždy ochotně zapůjčí exponáty z vlastních zásob, tak vznikla například nádherná výstava svatebních šatů z dob našich babiček, výstava slabikářů a učebnic doplněná prvorepublikovou třídou a zvyklostmi té doby nebo výstava místního malíře Bedřicha Valdaufa, jehož obraz visí snad v každé borovanské domácnosti. Kromě těchto časově náročnějších výstav připravujeme ročně více než 60 akcí pro veřejnost, které zahrnují jednak vzdělávací besedy pro školy, jednak besedy se spisovateli, cestovateli, různá tvoření, čtení a akce na podporu čtenářství vyhlašované Svazem knihovníků a informačních pracovníků i dalšími institucemi. Před pár lety jsme iniciovali sbírku finančních prostředků a knih v anglickém a francouzském jazyce pro Afriku, do které se postupně zapojilo mnoho knihoven a gymnázií, a společně se nám podařilo vybudovat knihovnu v městečku Buraniro v africkém Burundi, která dodnes úspěšně funguje.

Naší velkou radostí a zároveň chloubou je v roce 2013 slavnostně otevřená borůvková čítárna, která se nachází v prostoru pod knihovnou,a kde si čtenáři mohou v klidu posedět ve stínu 250 let starého dřínu, přečíst si knihu nebo časopis z knihovny. Na vracení knih zde slouží náš originální librobox.

V letošním roce jsme byli nominováni za Jihočeský kraj na udělení ceny Knihovna roku 2018. Na bednu v pražském Klementinu jsme se sice nedostali, před námi se umístila jako nejlepší knihovna roku 2018 Knihovna Pavla Křížkovského Holasovice z Moravskoslezského kraje, ale ocenění jsme získali. Z rukou ministra kultury Antonína Staňka jsme převzali diplom za významný přínos k obohacení kulturního života města, kreativní a citlivý přístup k rekonstrukci knihovny v historických prostorách a jmenovitě také za náš originální librobox na vracení knih a Letní borůvkovou čítárnu. Z Prahy jsme odjížděli obtěžkáni mnoha cenami pro knihovnu, s příjemným pocitem, že je naše práce užitečná a že ji dokáže někdo ocenit, a také s mnoha dalšími nápady, které bychom mohli v budoucnu v knihovně realizovat.

Magdalena Hluštíková, Knihovna Augustina Dubenského v Borovanech

Knihovna Augustina Dubenského v Borovanech Letní čítárna