Spisovatelé do knihoven

Současná česká literatura je paradoxně pro mnoho čtenářů velkou neznámou. Někdy také narazíme na předsudek, že za moc nestojí. Asociace spisovatelů je ale naopak přesvědčena, že je daleko lepší, než jaká je její pověst. Téměř každý návštěvník knihovny asi zná jména jako Michal Viewegh nebo Kateřina Tučková, ale současná česká literatura je daleko bohatší a vrstevnatější. Proto vznikl projekt Spisovatelé do knihoven. Aby přivedl současné autory do míst, která jsou s literaturou spojena primárně – do knihoven. Do otevřených prostor, které chtějí nabízet orientaci v nepřeberném množství titulů na knižním trhu a zprostředkovávat čtenářské zážitky.

Princip projektu je jednoduchý: 10 autorů v 10 knihovnách během 10 měsíců školního roku. Jinými slovy: V každé jednotlivé knihovně proběhne deset autorských čtení ročně. Každého jednotlivého autora čeká šňůra deseti knihoven. Každý jednotlivý měsíc proběhne deset čtení.
V současné době běží v knihovnách již druhý ročník projektu. Pro oba ročníky jsme vybrali deset autorů a autorek, kteří dobře reprezentují bohatství a vrstevnatost současné české literatury. Také knihovny jsme vybrali různorodé – z malých i velkých měst, ty, které už autorská čtení pořádají, ale i ty, které by je rády pořádaly, ale mají různé obavy nebo neví jak na to. Knihovny, které projekt zažijí, tak získají jedinečné know-how, díky němuž mohou autorská čtení pořádat samy, případně s formální i neformální podporou Asociace spisovatelů.

Oba ročníky projektu Spisovatelé do knihoven podpořil grant od Ministerstva kultury ČR.

Organizátoři projektu Spisovatelé do knihoven