Místní knihovna Bolatice

Místní knihovna Bolatice existuje již od roku 1925. Po mnoha stěhováních získala své stálé místo v Domě obchodů a služeb, kde v minulosti sídlil obecní úřad. V roce 2015 prošla rekonstrukcí, díky které získala navíc 70 m2. Její celková plocha je tak téměř 240 m2. Prostory knihovny tím dostaly zcela nový vzhled, kterému vévodí zejména dětské oddělení s pódiem, obrázkovou výzdobou, stolečky a taburety. Návštěvníci mohou využívat tři moderní počítače, nebo relaxovat v pohodlných sedačkách.

Knihovní regály nabízejí k výběru téměř 16 tisíc svazků knih a 50 druhů časopisů. Knihovní fond se pravidelně obměňuje, k půjčení jsou nabízeny aktuální tituly. Součástí knihovny je též Knihovna Vladimíra Kroutilíka a Německá knihovna. Hojně je využívána široká paleta služeb. Patří sem standardní půjčovaní knih a časopisů, obohacené o nabídku audioknih, CD-ROM a stále oblíbenějších stolních her. Nechybí možnost kopírování, tisku, obalování, kroužkové vazby dokumentů, laminování či MVS. Služeb knihovny, kromě příležitostných návštěvníků, využívá téměř 900 registrovaných čtenářů.

Knihovna se snaží být komunitním a relaxačním místem. Své místo si zde našly knihovnické lekce pro děti z místní mateřské a základní školy. Kalendář pravidelně zaplňují různé cestovatelské besedy nebo jiné zajímavé a atraktivní přednášky. Pořádají se tvůrčí dílny, tematické akce Rande naslepo, Knižní láska. Knihovna pravidelně organizuje pasování prvňáčků a oceňuje nejlepší čtenáře. Je také spolupořadatelem tzv. „Chytrých kvízů“. Zvláště děti si oblíbily akce jako Pexesový turnaj, Napiš dopis Ježíškovi nebo Noc s Andersenem. Během prázdnin se celé rodiny zapojily do novinky Pošli pohled knihovně, a tak knihovní prostory ozdobilo mnoho krásných pozdravů z domova i ze světa. Pro větší atraktivnost a zájem o čtení přišly knihovnice s vlastní čtenářskou soutěží nazvanou Čtenářská liga. Děti si vybírají knihy na základě 15 daných témat. Za každou přečtenou knihu získají čtyřlístek. Dle počtu získaných čtyřlístků pak postupují po žebříčku čtenářské ligy. Pro nejmenší knihovna vydává 4x ročně časopis Bavníček ježečka Knižníčka a pro seniory pořádá kurzy na PC. Pobyt v knihovně zpříjemňuje i možnost občerstvení. Návštěvníci zde vždy najdou něco dobrého na zub, nejoblíbenější jsou výborné domácí sušenky. Osvěžit se mohou vodou, čajem nebo kvalitní kávou.

Knihovna aktivně spolupracuje s OÚ Bolatice, ZŠ a MŠ Bolatice, MDP Opava, Koupalištěm Bolatice a DD Loreta ve Fulneku.

Svou činnost a informace o sobě prezentuje na webových stránkách obce Bolatice, zveřejňuje články v obecním zpravodaji, informuje prostřednictvím Facebooku, Instagramu, mobilního rozhlasu a regionální internetové televize Hlučínsko.tv.

Během svého fungování byla knihovna třikrát nominována na Knihovnu roku. V roce 2003 získala Čestné uznání za podíl na rozvoji veřejného knihovnictví a v roce 2011 získala Čestné uznání za velmi dobré knihovnicko-informační služby. Letos byly knihovnice nominovány na cenu Knihovník/knihovnice Moravskoslezského kraje 2018.

Mgr. Bohdana Drastíková, Místní knihovna Bolatice