Biograf v knihovně

Podzimní Biografy v KKV byly ve znamení filmů Piripkura a Pasažéři. Promítání probíhají vždy v komorní atmosféře m- centra, ve kterém mají návštěvníci možnost dát si šálek čaje nebo kávy a strávit tak příjemný podvečer při sledování filmu.

Piripkura z projektu Promítej i ty! vypráví o na napínavé cestě za hledáním dvou původních obyvatelů pralesního kmene Piripkura, který žije uprostřed Amazonie. Pátrání po nich bylo neúspěšné. Po 20 letech však sami domorodci vyhledali civilizaci, protože jim vyhasl oheň, na kterém závisí jejich přežití v džungli. Dokumentace této vzácné návštěvy je jedinou legální zbraní proti devastaci zbytku amazonských pralesů.

Film Pasažéři se stal vítězným filmem sekce Česká radost na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Dokument byl nepřímou obžalobou systému ústavní náhradní péče, který se sice dokáže dobře postarat o děti v době jejich dospívání, ale na přechod do dospělého života je dostatečně nepřipraví a nevybaví. „Hlavní hrdinové filmu jsou pasažéři, kteří hledají svoje místo v životě ze zadního sedadla, protože nedostali příležitost svůj život řídit“, tak vidí režisérka filmu Jana Boršková své čtyři protagonisty, které začíná filmovat těsně před tím, než opustili zdi dětského domova. Během šesti let sleduje, kam se jejich osudy pohnou. Po závěrečných titulcích měli přítomní diváci možnost diskutovat se zástupcem Centra dokumentárních filmů Šimonem Bauerem a režisérkou Janou Borškovou. Dotazy se týkaly hlavně průběhu natáčení, osobních vazeb na protagonisty a pochopení sociálního systému. Režisérka rovněž mluvila o tom, jak se hrdinové filmu mají dnes, a nastínila své plány na další film. Děkujeme všem přítomným divákům za přízeň a těšíme se s dalším Biografem na konci ledna 2019.

Olga Wasserbauerová, Krajská knihovna Vysočiny

režisérka Jana Boršková