Podzimní LiStOVáNí

Na podzim se v Krajské knihovně Vysočiny konala představení projektu LiStOVáNí  Už jsem tady zas německého spisovatele Timura Vermese, Svatá Barbora autorů Vojtěcha Maška, Marka Šindelky a Marka Pokorného a Doppler Erlenda Loea.

První představení proběhlo v rámci Týdne knihoven a zároveň bylo doprovodnou akcí 28. Podzimního knižního veletrhu určenou pro vystavovatele veletrhu. Představení nás zavedlo do léta roku 2013, kde se na zanedbaném plácku uprostřed Berlína probudil Adolf Hitler. 66 let po své domnělé smrti uvízl v přítomnosti a proti vší pravděpodobnosti zahájil novou kariéru – v televizi! A nakonec – jak jinak – zamířil i do politiky! Komickému podání knihy vévodil Allan Novotný v roli Hitlera, dokonale vystihl žargon i gesta nacistického vůdce. Příběh doplnil v několika rolích Lukáš Hejlík. Viděli jsme velkou černou grotesku plnou humorných situací i hlášek, ale místy nám vzhledem k dějinám zmrznul úsměv na tváři.

LiStOVáNí - Už jsem tady zas

LiStOVáNí - Už jsem tady zas

Druhé představení se konalo 30. listopadu. Komiks Svatá Barbora o kuřimské kauze o dvou týraných chlapcích a třináctileté holčičce, která vlastně tak úplně třináctiletou holčičkou nebyla, zatřásla tehdy celou Českou republikou. Podivný mystický příběh Barbory nám představili Alan Novotný a Petra Bučková. Děj měl několik vrstev, kterými se proplétala hlavní hrdinka příběhu – novinářka Andrea. Spletitý příběh, v němž se duchovní témata prolínají s nebezpečnou mystikou, ukazuje, jak snadno se kdokoliv může stát obětí a zároveň aktérem v bizarní nelidské hře. Na Listování přijeli autoři komiksu Vojtěch Mašek a ilustrátor Marek Pokorný. Dozvěděli jsme se, jak vlastně vznikl tento komiks, které pasáže jsou pravdivé a které pouze hypotézou.

LiStOVáNí - Svatá Barbora

LiStOVáNí - Svatá Barbora

V pondělí 10. prosince proběhlo třetí představení, a to Doppler  Erlenda Loea. Doppler, hlavní hrdina knihy v podání Lukáše Hejlíka, spadne v lese z kola a začne přemýšlet o svém životě, který mu připadá moc pilný. Svou hlubokou osobní krizi řeší tím, že opustí ženu a děti a přestěhuje se do lesa. Společnost mu dělá losí mládě, jehož matku zastřelil kvůli masu. Jeho pobyt v lese postupně narušovaly další postavy, které skvěle ztvárnila Petra Dostálová. Akční grotesku, která patří k nejoblíbenějším titulům seriálu LiStOVáNí, odměnilo zaplněné podkroví velkým potleskem. Po představení byla tradičně možnost zakoupit si knihy Erlenda Loea za výhodné ceny.

LiStOVáNí - Doppler

LiStOVáNí - Doppler

 

Olga Wasserbauerová, Krajská knihovna Vysočiny