To je TEEN!

Poprvé jsem se do TEENu podívala před dvěma lety. Vyrovnali nás do regálů, dostala jsem nové evidenční číslo, zelenou pásku a pak se to rozjelo. Nekonečný koloběh půjčování knih z nového oddělení pro teenagery v Knihovně Jiřího Mahena v Brně. (Vango, 7 let)

TEEN je prostor v Knihovně pro děti a mládež, kam mohou mladí od 13 let přijít trávit svůj volný čas. Máme pro ně speciálně vyhrazenou Young Adult literaturu, mangy a komiksy, půjčujeme DVD s filmy, notebooky a nechybí ani deskové hry. Příležitostně bereme na akce fotbálek nebo také Xbox. Zkrátka a dobře se snažíme vytvářet příjemné prostředí, do kterého se budou teenageři rádi vracet, a jak ten prostor využijí, to už je pochopitelně jenom na nich. Vždycky si u nás mohou zalenošit, něco dobrého přečíst nebo udělat projekt do školy. Pro ty náročnější pak ale pravidelně chystáme volnočasové odpolední programy.

Teen

Letošní rok se v TEENu nese ve znamení her. Proto na mladé čekají populární deskovky, které si můžou přijít zahrát kdykoli, jen tak nebo společně na programu Deskománie. Pro nadšence počítačových her jsou pak připraveny žhavé novinky a tipy na hry přímo od teeňáků, se kterými spolupracujeme a kteří sami vytvořili program Fun2Play. Brzy se také mohou těšit příznivci hravého LARPu na pravidelné komorní akce.

Nově jsme také otevřeli program, na kterém si teenageři mohou zahrát Dračí Doupě. Nese název „Když svět zahalí tma“ a jeho hráči se přenesou spolu se svými hrdiny do neznámého království, v němž nastala permanentní noc. Úkolem hrdinů je vypátrat původ této tmy a nastolit v rozvracejícím se království, jímž zmítají občanské války, znovu mír.

DSC01013Pro zájemce o efektivnější učení pak nabízíme kurzy Učení oklikou, které jsou zaměřené na využívání mnemotechnik. S jejich pomocí se můžete naučit například všechny státy Jižní Ameriky zpaměti, postavit se věčnému nepříteli v podobě nezapamatovatelných dějepisných dat nebo nekonečným slovíčkům v němčině.

Pro nadšence do psaní navíc chystáme kurzy Tvůrčího psaní pod názvem Etuda pro tužku a papír a dáváme rovněž prostor mladým, aby sdíleli své zážitky z cest do zahraničí na programu Cestuj!

Z těch jednorázových akcí nás letos v TEENu čekají dvě, které se těší velké oblibě a pořádáme je jednou za rok – Noc bez Andersena a Maheniks. Únorové přespávání v knihovně pro starší už máme za sebou. Aktivitami se to na Noci bez Andersena jenom hemžilo. Začínali jsme LARPem, ve kterém jsme si naživo zahráli role postav z určitého příběhu. O půlnoci jsme pak oslavili 20 roků Harryho Pottera soutěžemi a kvízem, ve kterém soutěžící mohli vyhrát poukaz na kurz létání (poukaz do JumpParku ;)). Do rána jsme pak hráli karetní hry, deskovky, povídali si a někteří nejmenovaní podřimovali. Finální tečkou za celým dnem bylo nakonec vytvoření společného stromu z obtisknutých rukou, jenž je nyní k vidění v TEENu.

DSC01015Na konci srpna se těšíme na druhou z hlavních akcí, a to na Maheniks – komiksový festival přímo v knihovně. Nabídneme bloky přednášek a workshopů od profíků ve svém oboru, ostatně jména loňských hostů by mohla napovědět: Tomáš Kučerovský, Tomáš Prokůpek (editoři komiksového časopisu), Jan Horgoš (překladatel z japonštiny) a také Petr Kopl. Nechyběl ani kreslíř ryky, který publikuje na DeviantArtu. Pro druhý ročník Maheniksu už oslovujeme první řečníky a slibujeme, že se budeme snažit dostát minimálně loňským kvalitám.

A to je TEEN: místo, lidé, akce, knihy, hry a spousta zábavy. Zastavte se někdy za námi, rádi vás tudy provedeme. :)

Za tým TEENu
Vojta Bílek, Knihovna Jiřího Mahena