Projekt Promítej i Ty! v knihovně M. J. Sychry ve Žďáře nad Sázavou

Návštěvníci Knihovny Matěje Josefa Sychry ve Žďáře nad Sázavou měli možnost na začátku listopadu zhlédnout další z řady dokumentárních filmů,které jsou promítány zdarma pod záštitou projektu Promítej i Ty! Filmy do tohoto projektu vybírají účastníci festivalu dokumentárních filmů „Jeden svět“. Filmotéka je tak každoročně doplňována o zajímavé dokumenty s ekologickou tématikou, o dodržování nebo spíše porušování lidských práv a s politickými tématy. V knihovně se uskutečnila již dvě promítání, premiérové dubnové promítání filmu „Manželka za 50 ovci“ a po úspěchu akce i říjnové filmu „Švédská teorie lásky“.

Z promítání filmu „Manželka za 50 ovcí“.

Z promítání filmu „Manželka za 50 ovcí“.

Z promítání filmu „Manželka za 50 ovcí“.

Z promítání filmu „Manželka za 50 ovcí“.

Listopadový film „Co se nenosí“ estonské módní návrhářky, která šla pod povrch věci ve spojení s režiséry Jaakem Kilmim a Lennartem Laberenzem, vybrali čtenáři formou ankety. V příjemné klubové atmosféře jsme se dozvěděli leccos zajímavého o pozadí masové nadprodukce módního průmyslu, obchodních řetězcích, množství odpadů, které neudržitelně zamořují planetu, a metodách upcyklace, které se někteří návrháři snaží propagovat nejen malou formou v buticích, ale i přes velké řetězce typu H&M, Zara apod.

Zapůjčené divácké křeslo z Kina Vysočiny, kde zrovna v době promítání probíhala rekonstrukce. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet pohodlí nových křesel.

Zapůjčené divácké křeslo z Kina Vysočiny, kde zrovna v době promítání probíhala rekonstrukce. Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet pohodlí nových křesel.

Věděli jste například, že módní průmysl je dnes považován za druhého největšího znečišťovatele hned po ropném průmyslu, nebo že ročně celosvětově nakoupíme více než 80 miliard kusů nového oblečení přibližně za 3 bilióny dolarů? Jen v České republice je ročně vyhozeno 200 000 tun textilního odpadu, z toho až 97 % končí na skládkách. Při jeho rozkladu dochází k úniku metanu, barviva a chemikálie v něm obsažené se dostávají do spodních vod a při spalování textilií unikají do ovzduší karcinogenní látky. Velká část filmu se natáčela v Bangladéši, kde sídlí většina firem, které vyrábějí pro světové módní značky. Již dávno neplatí, že rifle, které jste si koupili, pocházejí z Číny.

Příjemný večer jsme zakončili pozvánkou na lednové promítání, kdy se přihlásíme s problematikou jídla filmem „10 miliard – co máte na talíři?“ Film německého režiséra Valentina Thurna se zabývá otázkami, jaký způsob produkce potravin dokáže uživit rostoucí počet lidí na této planetě, zda nestojí svět na rozhraní potravinové katastrofy, či jaké jídlo si na svůj talíř sami vybereme.

Hana Nagyová, Knihovna Matěje Josefa Sychry Žďár nad Sázavou

sest ctyripet