KHB v muzeu. Brodští muzejníci o Havlíčkovi

Letošní rok znamená pro muzeum v Havlíčkově Brodě jubileum – muzeu bude 150 let. Karlu Havlíčkovi Borovskému se instituce věnuje téměř od počátku své působnosti, a to formou sběratelskou, výstavní i publikační. Výstavám jsme se věnovali už v jednom z předchozích článků. Pro připomínání Havlíčkovy osobnosti jsou však stejně důležité i různé publikace a knihy, které byly a jsou muzejními pracovníky vydávány přinejmenším od začátku minulého století. Havlíčkovská sbírková knihovna jich obsahuje celou řadu. Následující text představí v krátkosti a výběrově několik těchto knih, které vycházejí ze sbírek muzea nebo na kterých se podíleli muzejní pracovníci. Nedílnou součástí bude také jejich zasazení do dobového kontextu, protože každá z těchto knih vždy vycházela k příležitosti důležité události nebo výročí Havlíčkova života.

Jedněmi z prvních textů, které vzešly z pera muzejníků na havlíčkovské téma, byly články do Zpráv městského musea v Německém Brodě, dodnes ceněných publikací vydávaných muzeem mezi lety 1904–1938. František Petr, gymnaziální profesor a významná muzejní postava, přispěl články Havlíčkův učitel Vincenc Doubrava a Vzácný dar, který zachycuje osudy piana Zdenky Havlíčkové vystaveného v současné expozici Havlíčkova domu. Historik Karel Kazbunda zde napsal text Karel Havlíček v posledním roce svého života. Všechny texty jsou podle názvů spíše regionálně zaměřeny – v souhře s dalšími články, které ve Zprávách vycházely a které se soustředily primárně na tehdejší Německobrodsko.

Rok 1918 s sebou přinesl i větší zájem o Havlíčkův odkaz. Pozadu nezůstali ani německobrodští obyvatelé, kteří se rozhodli v roce 1924, právě před sto lety, vystavět svému bývalému sousedovi pomník v parku. Jednalo se tehdy o významnou událost, ke které byl Sborem pro postavení pomníku Karlu Havlíčkovi Borovskému vydán tisk pod názvem Památce Havlíčkově. Zajímavá dobová publikace, kterou doprovází fotografické přílohy, obsahuje příspěvky politika Edvarda Beneše, Jana Herbena, Václava Klofáče či Alberta Pražáka a samozřejmě i Františka Petra, který se zde věnoval historii Havlíčkova domu.

A byl to znovu František Petr, jenž sepsal v roce 1935 drobnou knížku pod názvem Po stopách Havlíčkových v Německém Brodě, která tentokrát vyšla nákladem německobrodského městského muzea. Text mapuje zásadní místa, po kterých se Havlíček pohyboval ve zdejším městě, kde bydlel, zabývá se školami, které slavný žák navštěvoval, a připomíná i lidi, se kterými se Havlíček znal a vídal. Jméno autora zde zaznělo už několikrát. František Petr totiž pracoval v muzeu od roku 1914 a právě díky jeho činnosti začala být tvořena havlíčkovská sbírka a byl výstavně zařízen interiér Havlíčkova domu. Jeho snem byla také nikdy nerealizovaná představa využití staré radnice na náměstí jako místo pro Havlíčkův trvalý památník.

Přesuňme se však nyní až do roku 1956. Druhá světová válka Havlíčkovi moc nepřála. Hned po roce 1945 však došlo nejen k přejmenování Brodu, ale také znovupostavení Havlíčkova pomníku, který byl v roce 1943 stržen. Havlíčkův odkaz se začal postupně znovu připomínat. Sbírky byly publikačně opět otevřeny roku 1957, kdy došlo k vydání edice Brixenské listy Karla Havlíčka bratru Františkovi literárním historikem Bohumilem Novákem. Kniha se zabývá korespondencí z muzejních sbírek, která zachytává období let 1851–1855 strávených Havlíčkem v Brixenu, tedy asi jeho nejtěžší životní etapou.

Rok 1971 znamenal pro brodského Havlíčka a regionální bádání o něm velký zlom. Tehdy probíhaly oslavy 150. výročí jeho narození, a to „k podpoře současného úsilí o konsolidaci politického, kulturního a společenského života“. Havlíčkův dům byl opraven a došlo k úpravě expozice o spisovatelově životě a díle. Tentýž rok bylo sestaveno nulté číslo sborníku Havlíčkobrodsko, který je vydáván dodnes. A nemohlo tomu být jinak – Havlíček byl tehdy hlavním badatelským tématem. Texty byly věnovány Havlíčkově literární tvorbě, expozicím v Havlíčkově Brodě a Havlíčkově Borové, Havlíčkovi v Humpolci a dalším tématům. Ještě v roce 1971 byla vydána Muzeem Havlíčkův Brod publikace Stopami Karla Havlíčka Borovského, svým zaměřením navazující na Petrovu z roku 1935, avšak s doplněním míst v Praze, Kutné Hoře a dalších.

Posledními třemi vybranými tituly z muzejní produkce na téma Havlíček jsou knihy takřka nejnovější. Emeritní kurátorka Zina Zborovská sepsala v roce 2008 brožuru Karel Havlíček Borovský: životopis – epigramy – články, kterou vydalo Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Knížka přehledně zachycuje Havlíčkův život i dílo, a to za bohatého doprovodu obrazových příloh. K dalšímu výročí spisovatelova narození vyšla v roce 2011 za editorství učitelů brodského gymnázia Hynka Bouchala a Aleše Římana kniha K. H. B. Karel Havlíček Borovský (1821–1856), do které přispěli svými texty například Petr Pithart, Milan Uhde, Magdaléna Pokorná nebo dnes již bývalý havlíčkobrodský muzejník Michal Kamp, jenž se zde věnoval havlíčkovským tradicím v Německém Brodě a Borové. A konečně poslední a nejnovější titul spatřil světlo světa během roku 2022. Sám jeho název vysvětluje důvod vydání: Havlíčku, Havle! Ke dvoustému výročí narození Karla Havlíčka Borovského. Autorů bylo i v tomto případě více a byli jimi především literární historici a vědci – Luboš Velek, Milan Hlavačka, Milena Lenderová a další.

Karlu Havlíčkovi se v každé době věnovala určitá pozornost. Pro německobrodské a později havlíčkobrodské muzeum to vždy znamenalo kvůli Havlíčkovu pobytu a životu v Brodě téměř jistou účast nejen na výstavních projektech, ale i na těch knižních. Jak je však z doby vydání jednotlivých titulů patrné, téměř vždy se publikace vázaly na různé oslavy a jubilejní roky spjaté s Havlíčkem. I to jsou ale dobré příležitosti, proč slavného spisovatele znovu a znovu připomínat.

150. výročí narození Karla Havlíčka. Havlíčkův Brod 1971. (inv. č. KHB1/192)
Bouchal, Hynek – Říman, Aleš (edd.): K. H. B. Karel Havlíček Borovský (1821–1856). Havlíčkův Brod 2011. (inv. č. KHB1/753)
Fiedler, Václav: Památce Havlíčkově 1946. Havlíčkův Brod 1946. (inv. č. KHB1/61)
Havlíčkobrodsko: vlastivědný sborník. Havlíčkův Brod 1971. (inv. č. KHB1/636)
Jonáková, Anna – Velek, Luboš (edd.): Havlíčku, Havle! K dvoustému výročí narození Karla Havlíčka Borovského. Praha 2022.
Kopečková, Ludmila: Stopami Karla Havlíčka Borovského. Havlíčkův Brod 1971. (inv. č. KHB1/716)
Novák, Bohumil (ed.): Brixenské listy Karla Havlíčka bratru Františkovi. Havlíčkův Brod 1957. (inv. č. KHB1/562)
Památce Havlíčkově. Německý Brod 1924. (inv. č. KHB1/567)
Petr, František: Po stopách Havlíčkových v Něm. Brodě. Německý Brod 1935. (inv. č. KHB1/559)
Zborovská, Zina: Karel Havlíček Borovský: životopis – epigramy – novinové články. Havlíčkův Brod 2008. (inv. č. KHB1/744)
Zprávy městského musea v Německém Brodě. Německý Brod 1904–1938.

Mgr. Martin Firon, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod