Angela Marsonsová – Štěstí na přání

Každý máme obvykle nějaká přání. Mnohdy chceme spoustu věcí. Některé se nám splní a jiné nikoliv. Kdybyste si mohli ve svém životě přát jednu jedinou věc, co by to bylo? A přemýšlejte pečlivě! Některá splněná přání se mohou obrátit proti nám…

Britská spisovatelka Angela Marsonsová se v literárním světě proslavila díky své kriminální sérii se zádumčivou policejní inspektorkou Kim Stoneovou. Ta se v jednotlivých dílech vydává spolu se svým týmem po stopách nejrůznějších zabijáků. Napínavé thrillery však nejsou vším, co autorka umí. Že jí jde i jiný žánr, dokazuje v románu Štěstí na přání, který v českém překladu vydalo nakladatelství Ikar.

Štěstí na přání je primárně příběhem pro ženy a představuje nám tři kamarádky – Cher, Sarah a Deb. Každá z nich touží v životě po štěstí. A to jejich nese i konkrétní podobu. Cher si přeje, aby si jí konečně všiml a pozval ji na schůzku její šéf Michael Hunter. Ale jak ho k tomu popostrčit? Sarah touží po tom, aby měla dítě se svým milencem Davidem a aby po pěti letech vztahu konečně opustil svoji rodinu a žil s ní. Jak ho ale k finálnímu kroku přimět? Deb je naopak šťastně zamilovaná a má se brzy vdávat. Jenže budoucí tchyně představuje peklo. Denně ji bombarduje telefonáty, do všeho strká všetečný nos. Co když se nakonec Debiin vysněný den promění v noční můru?

Jednoho večera se kamarádky sejdou a popíjejí víno. Do ruky se jim při tom připlete stará kniha plná pochybných kouzel. Opilé ženy zkusí zaříkávadlo a svá přání vysloví nahlas. Co kdyby jim to náhodou pomohlo jejich sny naplnit… A ono to možná funguje. Jenže… Co když se ve svých životech upínají na cestu, která ke štěstí nevede? Co když splněné přání není nakonec tím, co skutečně chtěly?

Angela Marsonsová je i tentokrát velmi sympatickou a přímou vypravěčkou. Její styl je uvolněný, chytlavý a přirozený. Děj ubíhá bez zbytečného patosu svižným tempem vpřed a předkládá před čtenáře všední epizody ze života. Lehký humor se mísí s romantickým oparem. Každá z hrdinek je odlišná, zažívá rozdílné problémy, ale není těžké si je oblíbit všechny.

Štěstí má mnoho podob a někdy si v něm bráníme svou vlastní slepotou sami. Každou z hrdinek tak nakonec čeká těžké rozhodnutí, o němž by ji nenapadlo, že ho bude muset učinit. Celé vyprávění dýchá upřímností a vřelostí. Provází ho příjemné napětí, vtip i trocha smutku.

Štěstí na přání je velmi čtivou oddechovou knihou, která potěší na srdci a snad i nepatrně dojme. Autorka dokazuje i tentokrát, že je výbornou vypravěčkou.

Eva Šamánková