Alena Mornštajnová – Les v domě

Les jako neurvalý mlčící svědek. Dům, v němž nic není, jak by mělo být. Rodina, kde lež a mlčení jsou vyžadovanou normou a vládnou tu zákonem. Novinka jedné z nejoblíbenějších současných českých spisovatelek se vydává po stopách lží a jejich viníků i obětí.

Novinka české spisovatelky Aleny Mornštajnové vzbudila ihned po svém vydání veliký rozruch. Bohužel tentokrát spíše nechtěný. Vedle velkého očekávání natěšených fanoušků byla autorka záhy nařčena jednou z českých ilustrátorek z plagiátorství tématu. Tato kauza tak zapříčinila to, co je spolehlivým zabijákem každé knihy či filmu. Nevyžádané spoilery. Ten, koho kauza zaujala a četl vyjádření obou stran, se tak pravděpodobně nechtěně dozvěděl všechny zásadní nosné pilíře děje. Pokud se toho chcete vyvarovat a příběh si užít se vším překvapením, dramatem i postupně se vynořující temnotou, nechte a odložte čtení obvinění výtvarnice i obhajobu nakladatelství Host minimálně na dobu po dočtení knihy. Jen tak může být váš čtenářský zážitek plnohodnotný a takový, jaký jistě Alena Mornštajnová zamýšlela.

Les v domě přináší temný příběh, jehož ústřední postavou i samotnou vypravěčkou je bezejmenná dívka, které nikdo za celou dobu neřekne jinak než „cácora“. Cácora už jako dospělá s odstupem mnoha let vypráví svůj příběh malého děvčátka, kterému se jednoho dne zčistajasna změní život odchodem otce od rodiny. Nic už poté není, jak bylo.

Cácora žije se svou matkou ve dvougeneračním domě u svých prarodičů. A život je to hodně nelehký. Babička je neustále nespokojená a svou dceru i vnučku častuje všudypřítomnými výčitkami. Matka se chová nezodpovědně a víc než dcera ji zajímá alkohol. Cácora miluje knihy a jejich příběhy. Svou jedinou společnici má často v imaginární kamarádce Monice.

Když dívenka začne chodit do školy, zdánlivě na první pohled se toho moc v jejím životě nemění. Na zahradě u domku, kde žije, se babi stále potýká s dotěrnými plzáky, kteří chtějí na její opečovávané zahradě ničit úrodu. Děda je věčně zavřený v dílně nebo je v lese na dřevu. A matka střídá jednoho amanta za druhým. Ve škole si ji ale naštěstí vybírá za přítelkyni užvaněná Ester, a tak cácora proplouvá životem tiše a v koutě, aniž by na sebe chtěla jakkoliv strhávat pozornost. Jednoho dne se však ocitne v nevítaném centru pozornosti světa dospělých, kteří po ní chtějí, aby promluvila. O všech temnotách, které její dětskou duši trápí…

Alena Mornštajnová je literárními kritiky dlouhodobě přehlížena. Pokud se však v jejich hledáčku přece jen objeví, jde vesměs o stálou negativní kritiku. Autorce to však bohatě vynahrazují čtenáři. Jejich velký zástup ji považuje za jednu z nejlepších současných autorek. A právem je tou nejprodávanější. Knihy Aleny Mornštajnové vycházejí v desetitisícových nákladech, a kdo vzpomene na zdejší knižní situaci před deseti lety, kdy u nás většina nakladatelství sázela především na překladovou beletrii, uzná, že změnu započaly právě i její Slepá mapa či Hana. I ony napomohly vyvolat současnou velkou poptávku čtenářů po českých příbězích a českých autorech.

Les v domě je temný příběh, u něhož vám nebude právě veselo. Do středu dění se dostávají otázky rodičovství, lží a jejich řetězení. V první polovině knihy sledujeme hlavní hrdinku vesměs jako devítiletou dívenku, která navštěvuje třetí třídu základní školy. Zprvu jemné náznaky dostávají s přibývajícími stránkami stále temnější nádech, aby v polovině knihy vyjevily nečekané a kruté doznání, které spouští další lavinu lží, křivd a falešných obvinění.

Autorka píše svým typickým příjemným a nenáročným stylem, díky němuž se text čte s velkým zaujetím velmi snadno. Zápletka je rozvětvená a přináší mnoho otazníků, na jejichž zodpovězení je třeba přiměřený čas vyčkat. Pozice hrdinky, kdy vypráví z odstupu dospělosti, umožňuje do příběhu vnášet střízlivý odstup a přesto na čtenáře s mrazivou přesvědčivostí přenést bezmoc malé holčičky chycené v pasti lží a studené rodinné náruče.

Příběh je velmi přesvědčivý a výborně vypointovaný. Každá maličkost má svůj význam, který se v jednom konkrétním případě vyjeví doslova až na poslední stránce. Dění je hutné a atmosféra pohlcující a syrová. Čtenáři u příběhu není právě dobře, přesto je odložit knihu nemožné. Všudypřítomné napětí nese až thrillerový nádech a hlad po odpovědích každou stránkou roste.

Les v domě je plný emocí, navzdory tomu, že se odehrává v tolik nevlídném prostředí. Nepřináší příliš naděje, ale vzbuzuje zájem o témata, jimž se věnuje. Je nesmírně čtivý, napínavý a skvěle řemeslně vystavěný. Alena Mornštajnová svůj vypravěčský um vybrousila a napsala jednu ze svých nejlepších knih. Pravděpodobně prozatím tu vůbec nejpovedenější.

Eva Šamánková