Dospělé čtenáře zaujal Listopád, děti mají stále v oblibě Deníky malého poseroutky

Listopád Aleny Mornštajnové, knihy Patrika Hartla a v dětském oddělení Deníky malého poseroutky. To je jednou větou nejoblíbenější čtenářské menu Městské knihovny Pelhřimov. „Naši čtenáři se od zbytku republiky neliší. U nás se nejvíce půjčuje to, co v jiných knihovnách,“ konstatovala při náhledu statistik o výpůjčkách v uplynulém kalendářním roce vedoucí knihovny Iva Rajdlová.

Pro ni jsou statistiky důležité. „Umožňují nám sledovat preference našich čtenářů a reagovat na ně například dokoupením dalších svazků, aby lidé na knihu dlouho nečekali, což by je odrazovalo,“ vysvětlila.

Jak už bylo zmíněno, mezi beletriemi byl největší zájem o Listopád z pera Aleny Mornštajnové. Tento titul pelhřimovská knihovna za rok půjčila celkem dvaasedmdesátkrát. „Kniha pracuje se zajímavou představou, jak by to u nás vypadalo, kdyby neproběhla revoluce v listopadu 1989. Určitě stojí za přečtení,“ vybídla k výpůjčce.

Další na žebříčku obliby je Karin Lednická s druhým dílem románu Šikmý kostel. Mezi nejčtenější knihy patří stále i první díl. Hned čtyři tituly v desítce nejpůjčovanějších knih má Patrik Hartl. Jsou to 15 roků lásky (3.), Nejlepší víkend (6.), Prvok, Šampón, Tečka a Karel (7.) a Okamžiky štěstí (10.).

Karin Lednická dokázala bodovat také v sekci naučné literatury. Životice: obraz (po)zapomenutelné tragédie si vyžádalo 32 čtenářů. „Je to velmi zajímavá kniha. Vzhledem k události, o které se v ní píše, jsem se ale tři dny odhodlávala ji otevřít. Příběhy Lidic či Ležáků jsou všeobecně známé, tragédie vesnice v těšínském Slezsku už je v povědomí podstatně méně. Karin Lednická navíc knihu píše hodně beletristicky, o to větší je to atak na emoce čtenáře,“ zmiňuje Iva Rajdlová.

Že Češi a potažmo lidé z Pelhřimova rádi cestují, ukazuje pořadí na dalších místech v žebříčku naučných knih. Jsou tam dva tituly Ladislava Zibury Prázdniny v Česku a Prázdniny v Evropě. Zaujal i Deník farářky od Martiny Kopecké, mimochodem účastnice jedné z řad televizní StarDance. Patří mu pátá příčka.

Nejmladší čtenáři módě nepodléhají. Nejpůjčovanějšími tituly v dětském oddělení jsou už několik let Deníky malého poseroutky. Svazky s dílem Jeffa Kinneye se během loňského roku půjčovaly 94krát! S odstupem na dalších dvou místech jsou interaktivní knihy z edice Kouzelné čtení. Čtvrtá příčka potěší učitele. „Děti ze základních škol čtou i doporučenou literaturu. Čtyřicet jedna výpůjček mají Staré řecké báje a pověsti,“ všimla si Iva Rajdlová.

V hudebním oddělení byla nejpůjčovanější životopisná kniha Radka Bangy (Ne)pošli to dál. Vysoko je i obsáhlý životopis Karla Gotta Má cesta za štěstím. Z her je nejpůjčovanější Elektronická Albi tužka. Na CD nosičích knihovna půjčuje audioknihy a samozřejmě stále i hudbu. Nejžádanější byl Jiří Šlitr: Semafor – léta šedesátá, za ním následovala Báječná léta pod psa Michaela Viewegha.

Kamil Vaněk, šéfredaktor Pelhřimovských novin