Knihovna seniorům

V listopadu jsme oprášili staronový projekt Knihovna seniorům a navázali tak na několikaletou spolupráci s Integrovaným centrem sociálních služeb Jihlava.

Program pro klienty vybíráme se zaměřením na knihy, čtení, trénování paměti a jemnou motoriku. Tentokrát jsme zvolili Máj, Kytici, Bylo nás pět, Švejka a Sůl nad zlato. Bylo hezké, když s námi klienti začali recitovat Máj nebo Polednici a vzpomínali, co bylo. Do programu jsme zapojili i zvukové ukázky, které ho zpestřily, a naši zasloužilí umělci přiblížili klientům knihy tímto způsobem. Jak už jsem zmínila, zapojujeme i jemnou motoriku, kdy např. skládáme s klienty puzzle s vyobrazením autorů knih, fotkami z filmů a na závěr se věnujeme vyrábění. Vánočně laděné svícínky udělaly radost. Z obyčejné skleničky lze vykouzlit hezký dárek pro rodinu a také vykouzlit úsměv na tváři vyrábějícího.

Znáte ten pocit, když jste ve správný čas na správném místě? Tak tohle se děje u nás, otevřeli jsme seniorům pomyslné dveře knihovny a vstoupili do jejich světa a ti nám otevřeli svá srdce.

Program se líbil a nabídka zaujala i další instituce, a proto jsme ještě zavítali do Domova pro seniory na Lesnově a v lednu se těšíme na Oddělení geriatrické a následné péče Nemocnice Jihlava.

Klienti obou organizací nám s nadšením děkovali za věnovaný čas, trpělivost a možnost zaposlouchat se do jim známých děl. Tahle zpětná vazba člověka ujistí, že takové propojení má smysl, a plánujeme proto pravidelné návštěvy.

Projekt nejlépe vystihují tato slova: ,,Když nemůžou někteří senioři za námi, tak jdeme my za nimi.“

Tereza Vazquez, DiS., Městská knihovna Jihlava