Netradiční služby v knihovnách

Jsem velice rád, že jsem se opět mohl setkat s knihovnicemi z Vysočiny, velmi rád se do Krajské knihovny Vysočiny vracím a mám radost, když mohu přivézt nové zajímavé téma jako přednášku nebo workshop. Letos jsem dorazil s jedním workshopem a dvěma přednáškami. Jedna z nich byla navíc pokračováním předchozí úspěšné přednášky “Netradiční služby v knihovnách”.

Workshop “Jak na vlastní videa”

Letos jste se se mnou mohli v Krajské knihovně potkat na workshopu “Jak na vlastní videa” zaměřeným na natáčení, postprodukci a publikování videa. Určen byl knihovnicím, které chtějí znát možnosti a úskalí tvorby vlastních videí určených pro sociální sítě i platformy jako je YouTube nebo Vimeo.

V úvodu jsem mluvil o technických základech, které jsou potřeba pro to, aby uživatel věděl, jaké parametry a technické specifikace má mít vstupní a výstupní soubor určený pro produkci videa. A jaké je mé doporučení pro nahrávání videí pro potřeby knihoven.

Další částí workshopu bylo seznámení s technikou pro nahrávání, rozdíly v kvalitě výstupního souboru a na co se zaměřit při výběru vhodného zařízení. Pro komplexní přehled jsme společně probrali techniku od mobilních telefonů, přes kompaktní foťáky, bezzrcadlovky a zrcadlovky. Okrajově jsem zmínil i natáčení pomocí dronů a legislativní problémy s tím spojené.

Společně s účastníky workshopu jsme v prostorách krajské knihovny zkoušeli natáčet videomateriál, který by pak mohli všichni společně uplatnit při tvorbě krátkého klipu během praktické práce s aplikací DaVinci Resolve 18. Účastníci využívali pro natáčení vlastní techniku v podobě mobilního telefonu a měli možnost vyzkoušet i tzv. Gimball pro lepší stabilizaci obrazu při natáčení v pohybu.

Poslední částí workshopu byla finální postprodukce ve střihovém programu, kde jsem krom úpravy klipů seznámil účastníky i s možností stahování správně licencovaného obsahu z internetu, využití vhodné hudby jako podkladu a jak správně videomateriál uložit připravený pro publikování na cílové platformy.

Přednáška “Skvělá spojení knih, filmů, seriálů a her – jak je využít”

Přednáška byla určena pro knihovnice a knihovníky, které měla za úkol vyvést ze světa tištěných knih, komiksů a audioknih směrem k příbuzným žánrům jako film, seriál a počítačová hra. Byť přednáška obsahovala notoricky známé tituly jako je populární Harry Potter, Zaklínač nebo Pán Prstenů, snažil jsem se ukázat i méně rozšířená spojení, například série Metro, StarCraft nebo Assasins Creed.

Cílem přednášky bylo ukázat, že tyto žánry jsou společně velmi provázány a je možné při práci s knihami v rámci besed ukázat i jejich protějšky ze světa her a filmů.

Přednáška navíc obsahovala i informace o tom, jak je možné v rámci besed nebo akcí využívat Cosplayery, jak je najít a na co se připravit, když s nimi budete chtít spolupracovat.

Navíc jsem uvedl i několik počítačových her, které sice nemají knižní adaptaci nebo předlohu, ale mají velmi silný příběh, který je možné buď využít jako referenci nebo jako interaktivní formu komiksu či nástroj vzdělávání.

Přednáška “Netradiční služby v knihovnách II”

Na poslední den strávený na Vysočině jsem si připravil pokračování své přednášky o netradičních službách knihoven. Byl jsem velmi rád, že jsem mohl prezentovat úspěšné, ale i neúspěšné projekty prezentované v předchozí přednášce, upozornit na některá nová úskalí, technologie i možnosti, které se v posledních letech otevřeli a knihovny je mohou využít ve svých službách pro veřejnost.

Jedna ze služeb, která si zasloužila připomenout a přinést nové poznatky přímo z reálného provozu, je jednoznačně služba 3D tisku, kterou již několik knihoven v ČR aktivně a úspěšně nabízí. Nově jsem přinesl detailní poznatky přímo z provozu 3D tiskové laboratoře v Ostrovské knihovně. Velké plus je i pozitivní vývoj cen technologií určených pro 3D tisk.

Za zopakování stály také informace o virtuální realitě a jejím nasazení v knihovnách jako služby, opět jsem mohl nabídnout detailní analýzu přímo z ročního aktivního provozu v Ostrovské knihovně, kde jsme projekt klubovny úspěšně realizovali a kde výše uvedené služby klubovna nabízí a veřejnost je aktivně využívá.

Po představení několika další drobných tipů a možností jsem nechal zbytku přednášky volnější průběh a s účastníky jsem o službách diskutoval a probírali jsme, jak správně realizovat služby v jednotlivých knihovnách o různých velikostech a možnostech.

Moc děkuji za pozvání do Krajské knihovny Vysočiny, ve vašem regionu jsem opět velice rád strávil příjemné tři dny a budu se velice těšit na případné další setkání.

Ondřej Douša, DOUŠA.tech a CZLAN z.s.. https://dousa.tech / https://czlan.cz .