DV kam… do Prahy (nejen) za svatou Anežkou

Veronika je autorkou blogu pesleri.blogspot.com, který je, jak sama uvádí, pelmel o knihách, vaření, aktivitách venku a mnohém dalším. My si vybíráme knižní témata.
(pozn. redakce)

Původně jsem myslela, že článek z tohohle výletu ani dohromady dávat nebudu. Ale zaprvé mě překvapilo, kolik lidí, kterým jsem říkala, že pojedeme nebo jsme byli v Anežském klášteře, trochu nechápavě reagovalo, co že jsme jako dělali v klášteře, a ani po vysvětlení, že v prostorách bývalého kláštera sídlí galerie, nic moc netušilo. A za druhé se nakonec kolem výletu nabalilo několik fajn věcí, které třeba využijete a mohly by se vám hodit. A možná se vám bude hodit i pár tipů na knihy a materiály nejen pro 13. listopad, kdy se slaví svátek svaté Anežky České.

Tak předně tedy: Klášter sv. Anežky České se nazývá klášter, protože v budovách, kde dnes sídlí jedna z poboček Národní galerie Praha, prostě klášter fungoval. Byl založen zřejmě v roce 1231 a kým jiným než patronkou Českých zemí Anežkou (Přemyslovnou). Ovšem klášter byl zrušen již koncem 18. století. Dlouhou dobu chátral, byly v něm byty pro chudé apod. A od roku 1963 je majitelem budov Národní galerie. Dnes je zde umístěna stálá expozice Středověké umění v Čechách a střední Evropě a hmatová expozice českého středověkého umění. Takže jsme sice byli v klášteře, ale pro klášter už budovy dávno neslouží.

Tolik na úvod vysvětlení a trocha historie. My jsme se do Anežského kláštera ale vydali do historie o trošku mladší, než je doba přemyslovská. Jedna z domškoláckých maminek (díky!) nám totiž v klášteře/galerii domluvila program z doby lucemburské: Dílna středověkého malíře. Přiznám se, že se mi do Prahy tentokrát moc nechtělo. Vstávání před šestou, cestování i s nejmenším… navíc asi trpím nějakým druhem zimního spánku, protože jen těžce vylézám z domu a zvládám “cestovat” nejdál na náměstí. Ale nejstarší syn se na výlet do Prahy moc těšil. O sv. Anežce jsme si pár dní předtím povídali a moc ho nalákal skvělý a hodně obsáhlý pracovní sešit Po stopách svaté Anežky. O něm ke konci článku.

Prostory bývalého kláštera jsou magické. Ne nadarmo patří mezi nejvýznamnější raně gotické stavby v Praze. A to jsem si s prckem, zatímco zbytek větších domškoláků naslouchal povídání o životě v raném středověku v prostorách bývalé kuchyně, prošla jen ambit kolem rajského dvora. I jen gotické prostory křížové chodby jsou okouzlující a moc se těším, až někdy později propátráme všechny prostory zbývající.

Protentokrát jsme se tedy prostorám kostela sv. Františka a dalším vyhnuli a přesunuli se do galerijní části v prvním patře, kde jsme měli možnost prohlédnout si báječnou a hodně obsáhlou sbírku středověkého malířství a sochařství. Po pravdě jsem vůbec netušila, že tu něco podobného je. A najdete tu samé krásy! Madony z období tzv. krásného slohu kolem roku 1400. Mezi další skvělé exponáty expozice a poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře a mnoho a mnoho dalších. Expozice je opravdu rozsáhlá a je tu spousta krásných exponátů.

My jsme ani všechno nestihli projít, protože součástí programu pro děti byla i výtvarná dílna. Děti si samy vyzkoušely namíchat „středověké“ barvy pomocí vajíček a různě barevných pigmentů a malovat s nimi. A vznikaly parádní obrazy! A pro skupiny si můžete objednat i přímo program o Anežce – Po stopách svaté Anežky české.

Po programu jsme si ještě prošli krátkou hledačku od jdeteven.cz. Hledačka je moc fajn a poznáte s ní bezprostřední okolí kláštera, dozvíte se, kde stály dávno zbořené domy, projdete se klášterními zahradami, popátráte po dávno zemřelých nebo najdete nejmenší dům v Praze. Hledačku Zmizelá sousedství se můžete stáhnout TU.

Ale v okolí kláštera i v jeho zahradách toho najdete ještě mnohem víc zajímavého. Přímo v zahradách se nachází venkovní expozice moderního umění a musím říct, že staré stavby se s moderními sochami velmi dobře doplňují. V jedné ze zahrad najdete i malý dřevěný domeček Františka Skály, kde si děti určitě vyhrají. A nejen pokud bude svítit sluníčko, prohlédněte si i Sluneční vozík od stejného autora. Zahrady jsou zdarma volně přístupné po celý rok a my se těšíme, že do nich mrkneme, až budou rozkvetlé.

V okolí kláštera najdete také malé hřiště určené především menším dětem (ulice Za Haštalem). Nejen pro ty o něco větší je z druhé strany kláštera další hřiště (ulice Kozí) a k tomu i sportoviště, kde si můžete zahrát stolní tenis, minigolf, je tam lezecká stěna a prolézačky. Teď v zimě je tam dokonce kluziště, kde si můžete zabruslit nebo zahrát lední hokej. V bezprostřední blízkosti klášterního areálu je i ulička Řásnovka známá z knih Jaroslava Foglara, objevili jsme i pokreslenou a popsanou „stínadelskou“ zeď.

KNIHY

Předem jsem synovi koupila skvělého průvodce a pracovní knížku pro děti i rodiče v jednom PO STOPÁCH SVATÉ ANEŽKY (Národní galerie, 2016). První část bohatě ilustrované knihy tvoří vyprávění o životě zakladatelky kláštera, druhá pak o její době a klášterním areálu. Součástí knihy je spousta doplňujících informací a úkolů, které čtenáři mohou řešit přímo při prohlídce kláštera, výtvarné úlohy, kvízy, pexeso, hry a také Anežčina abeceda – slovníček pojmů užitých v textu. Ilustrace a doprovodné texty provází daným tématem s lehkostí a vtipem. Knížku si můžete koupit přímo na pokladně galerie v klášteře, my ale doporučujeme si ji pořídit předem a trochu se s ní seznámit ještě před návštěvou kláštera, protože je opravdu obsáhlá. Řekla bych, že je tak pro děti od osmi let, ale své si v ní najdou i mladší děti (pexeso, nebe-peklo-ráj) a dospělí. A je neuvěřitelně skvěle graficky zpracovaná!

Knih pro děti vyšlo v poslední době docela hodně. My doporučujeme bohatě ilustrovanou knihu ANEŽKA ČESKÁ (Karmelitánské nakladatelství, 2019). Nedlouhý text může sloužit jako první čtení, obrázky jako pobídka k povídání o tehdejším životě, době, architektuře…

POVÍDÁNÍ O SVATÉ ANEŽCE (Triton, 2020) je opravdu vyprávěním babičky svým vnoučatům, ale i všem zvídavým čtenářům. Obrázky Andrey Popprové.

Možná vás zaujme i malá kapesní knížečka ANEŽKA ČESKÁ – PRINCEZNA CHUDÝCH (Cesta, 2018). V ní je každá kapitolka o životě zakončena zamyšlením a dětskou modlitbou ke svaté Anežce.

Doporučujeme i bohatě ilustrovanou brožurku SVATÁ ANEŽKA ČESKÁ (Arcibiskupství olomoucké, 2014). Přímo tuhle bohužel nemáme, ale máme jiné světce a ty jsou moc fajn, takže určitě bude i tahle.

Další kniha ze skvělé série Můj stát PUTOVÁNÍ ZA ČESKÝMI PATRONY (Pikola, 2017). Skvělá jako další dvě, které také moc doporučujeme (o státních symbolech a prezidentech).

Mgr. Veronika Peslerová