Ať jsou velcí zase malí

Dovolila jsem si vypůjčit název knihy spisovatelky Barbory Vajsejtlové, protože pěkně vystihuje náplň našich setkání s mládeží ve věku čtrnáct až osmnáct let. Scházíme se jednou měsíčně v pátek v pět hodin odpoledne a naše schůzky jsme nazvali Instruktorským klubem.

Zdravé jádro tvoří současní i bývalí členové skupiny Royal Rangers, ale může přijít kdokoliv, kdo má zájem věnovat se dětem. Začali jsme se scházet na konci minulého školního roku, jakmile to covidová situace umožnila. Letos je nám veseleji, nemusíme omezovat počty zájemců.

Společně připravujeme hry na víkendové akce a letní tábory pro menší děti. A také hry hrajeme a testujeme, jak nejlépe vysvětlit pravidla ostatním. Někdy se stane, že v jednom soutěžním týmu chybí člen, potom se mohu také zapojit a hrát si. To je za odměnu. Naposledy mládež soutěžila ve znalostní hře Tipni si Junior, kterou mohu maximálně doporučit. Rovněž hry na obratnost, pozornost či postřeh jsou oblíbené (např. Duch, Chňapni pejska, Quickomino,… )

Plánujeme výlety a snažíme se o časový a finanční odhad. Někdy se představy od skutečnosti dosti liší. V tom případě vzniká prostor pro diskusi, dohledání informací či změnu programu. Velmi zajímavé bylo sledovat, jak se mládež ve dvojicích pustila do tvoření jídelníčků na jeden den. Úkol byl jasně dán – je dvacet starších strávníků – co přesně nakoupit a kolik peněz vybrat od jednotlivce. Troufli byste si na takový úkol? Není to až tak snadné… a hlavně na nic nezapomenout. Budoucí mladí vedoucí dostali na pomoc aktuální letáky. Někdy bychom nic kromě čisté vody nepili, jednou v nákupním lístku vypadly špagety jakožto hlavní chod, někdo by zůstal pouze u rohlíků a instantní polévky, jiná dvojice se nestačila divit, když finanční odhad přesáhl 300 korun na den a osobu. A nejsem si jista, zda by případní strávníci byli nadšeni haluškami se zelím.
Pro mužskou část instruktorů bývá někdy tvrdým oříškem vyrábění. Společně jsme zapékali korálky, pracovali s drátkem a korálky, kreslili na kamínky, připravovali Valentýnské srdce, slepičky z plastových lžic a mnoho dalšího. Program je nachystán tak, aby jej mohli využít při práci s mladšími dětmi.

Na naše setkání se těším. Vzájemně se učíme respektu, jak vést diskusi a najít kompromisy. Vždy je prostor pro legraci a doufám, že se mládež baví alespoň tak jako já. Věřím, že z některých z nich budou báječní vedoucí…

Martina Grimová, DiS., Městská knihovna Jihlava, příspěvková organizace, pobočka Horní Kosov