LiStOVáNí v Havlíčkově Brodě

LiStOVáNí: Život k sežrání

V úterý 18. dubna se v Krajské knihovně Vysočiny v podkroví Staré radnice konalo Život k sežránídalší z řady tradičních LiStOVáNí.  Tentokrát proběhlo scénické čtení knihy Mikaëla Olliviera Život k sežrání. Alan Novotný se nám představil v roli ústřední postavy knihy Bena – patnáctiletého kluka, který má problémy s první láskou a hlavně se svojí nadváhou. Lukáš Hejlík ztvárnil jeho nejbližšího kamaráda a Markéta Lánská zazářila v roli Benovy první lásky Sofie.  Román o francouzském „metráčkovi“ současného světa vystihli herci dokonale s velkou dávkou humoru. Představení se stalo velkou inspirací pro přečtení této knihy, která je i ve fondu naší knihovny.

LiStOVáNí: Na první pohled

Na první pohledV úterý 30. května se v Krajské knihovně Vysočiny v podkroví Staré radnice konalo další z řady tradičních LiStOVáNí.  Tentokrát proběhlo scénické čtení knihy Na první pohled (Grégoire Delacourt). Jeanine je dvojnice herečky Scarlett Johanssonové, která se potřebuje na chvíli zbavit stínu okouzlující celebrity. Vybere si pro tento čin dvacetiletého automechanika Arthura Dreyfusse a objeví se jednoho den před dveřmi jeho bytu. Příběh jejich krátkého soužití ztvárnili mladí herci Sára Venclovská a Jiří Rosot.

Americký spisovatel C. D. Payne v Havlíčkově Brodě

V úterý 13. června uspořádala Krajská knihovna Vysočiny v sále Staré radnice další scénické čtení z projektu LiStOVáNí – Turné v hajzlu. Po loňském červnovém turné s Turné v hajzluRobertem Fulghumem přivezlo LiStOVáNí na šňůru po Česku další hvězdu, autora kultovního Mládí v hajzlu, spisovatele C. D. Payna. V akci bylo k vidění hned několik jeho knih (Mládí v hajzlu, Neviditelný, Nestydaté plavky či jeho poslední vydaná kniha Zázrak v plechovce). Všechny knihy vydává nakladatelství Jota, které bylo spolupořadatelem turné po 30 českých městech. Po představení proběhla autogramiáda C. D. Payna, samozřejmě s možností koupě jeho knih. Program C. D. Payna v Česku byl strhující; v rámci 10 dnů poznal 20 měst a odehrál 26 představení. Co si o tomto náročném turné myslí sám spisovatel, uvedl v rozhovoru s Lukášem Hejlíkem: „Doufám, že uvidím nějaká historická města, potkám pár svých pomatených čtenářů, ochutnám co nejvíc úžasných piv a možná způsobím jeden či dva mezinárodní incidenty.”

Olga Wasserbauerová, KKV