Knihovna Smrčná

Knihovna ve Smrčné se poprvé otevřela v dubnu letošního roku, jakmile to vládní nařízení povolilo. Celá nová historie knihovny vznikla účastí obce Smrčná v soutěži Vesnice roku, kde jsme se prezentovali malou knihovničkou na naší Poště Partner. Již další rok vznikl nápad o obnovení původní knihovny. Knihovna totiž zanikla s posledním ročníkem základní školy ve Smrčné v roce 1980. S velkou podporou obecního úřadu ve Smrčné a Mgr. Irenou Brezovic z Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě vše mohlo začít.

Knihovna sídlí v budově obecního úřadu v 1. patře. Místnost prošla kompletní rekonstrukcí a je koncipována jako multifunkční místnost, kde je z části knihovna a z části prostor na setkávání, tvoření, přednášení, přičemž se nezapomnělo ani na dětský koutek a zázemí kuchyňky. Grafický návrh a následnou realizaci provedla firma Profil nábytek z Humpolce.

Knihovna spolupracuje s Městskou knihovnou v Jihlavě a Krajskou knihovnou v Havlíčkově Brodě. Obě tyto knihovny nám poskytují knihy z výměnného fondu. I naši občané se zapojili a darovali své knihy, které jsme zařadili do našeho fondu. Prozatím máme okolo 900 knih k vypůjčení. Do budoucna plánujeme pořídit také kompletní povinnou četbu pro střední školy.

Jsme členy SKIP ČR, díky čemuž jsme mohli objednat krásné sety pro děti. Také využíváme různých dotací, prostřednictvím kterých jsme již získali dotaci na program Tritius, PC, tiskárnu a dataprojektor. Požádáno máme i na balíček e-knih, tablety a také čtečky knih, které v dnešní technologické době mohlo mnoho lidí ocenit.

Doufáme, že situace, která tu byla déle než rok, už v takové míře nenastane a my budeme moci realizovat naše plány. Pro děti chceme uspořádat např. Noc s Andersenem, tematické dny, pasování čtenářů, předčítání a mnoho dalšího. Pro naše čtenářky plánujeme tzv. přátelské posezení s názvem BABINEC v knihovně, které je poprvé v plánu na začátku července.

Věříme, že se každý čtenář a návštěvník naší knihovny bude cítit dobře a rád se k nám bude vracet.

Lucie Janáková, Knihovna Smrčná