Jak na… včely

Veronika je autorkou blogu pesleri.blogspot.com, který je, jak sama uvádí, pelmel o knihách vaření, aktivitách venku a mnohém dalším. My si vybíráme ta knižní témata.
(pozn. redakce)

Jaro je tu, tak se tohle téma akorát nabízí. Inspirovala mě návštěva výstavy Včela na Zámku ve Žďáru nad Sázavou. Výstava byla krásná, tak jak výstavy původem z písecké Sladovny bývají, interaktivní se spoustou úkolů a podnětů k nejrůznějším činnostem a děti to na ní moc bavilo. O včelách se toho ale moc nového nedozvěděly, protože se jim moc nechtělo číst doprovodné tabulky, tak jsem se rozhodla, že se včelám koukneme „na zoubek“ ještě doma. A protože včel stejně jako dalších hmyzáků v přírodě valem ubývá, je tohle téma navíc ještě hodně aktuální. Hmyzí téma na blogu už najdete (článek s knihami o bezobratlých najdete TU, „hmyzí“ aktivity převážně na ven potom TU), ale včel je tam pomálu, takže ještě takhle pohromadě.

Shromáždila jsem, co máme doma, přidala něco z knihovny a zase tu jsou knihy, aktivity, výtvarničení, odkazy a videa ke včelám. Vše na jednom místě. A jako vždy začneme knihami. Nejprve pro ty úplně nejmenší.

Sérii o krtčích sestrách Roslyn Schwartzové mají naši prckové moc rádi. Tak jsme si k tématu znovu přečetli KRTČÍ SESTRY A VČELKY (Offi, 2013). Krtčí sestry jsou strašně zvědavé a díky tomu zažívají mnohá dobrodružství. Když leží pod stromem a spatří zatoulanou (zato však nesmírně zaneprázdněnou) včelu, neváhají se za ní vydat, aby zjistili, proč jsou včely tak pilné. O včelkách se v téhle knížce sice moc nedovíte, ale určitě bude vás i děti tak od dvou let bavit jako nás.

Víc se toho o včelách můžete s malými dětmi dozvědět třeba z okénkové knížky PROČ POTŘEBUJEME VČELY? (Svojtka, 2017). Spousta obrázků a také základních informací. Kde včely bydlí, jak žijí a co jedí? Víš, proč včely chováme a čím jsou pro nás užitečné? Že vyrábí sladký med, ví asi každý, ale že bychom bez nich a dalších hmyzáčků neměli vlastně vůbec žádné ovoce a květiny, si děti možná neuvědomují. Spousta odpovědí v knížce s průřezy a odklápěcími okénky.

Knížka CO SE DĚJE VE VČELÍM ÚLU? (B4U Publishing, 2018) Petry Bártíkové je na tom informačně podobně jako ta předchozí. Má také silnější listy, takže se hodí i pro mladší děti. Navíc je vtipně „vystavěná“ do podoby včelího úlu, do kterého mohou děti nakouknout. Zjistí, jak to vypadá uvnitř a co se v úlu děje, kdo všechno v něm žije i jak v něm včelky vyrábějí med.

Tuhle knížku jsem četla s nejstarším už před několika lety a pořád se k ní vracíme. Zatím jsme asi nenašli lepší „včelí knihu“. LUMÍR VČELAŘÍ ANEB MEDOVÝ SLABIKÁŘ (Labyrint, 2013) Anety Františky Holasové je totiž skvělá a téměř vyčerpávající knížka. Knížka o včelách, o jejich životě a také o medu a včelaření. Medvěd Lumír provází čtenáře celým včelařským rokem: od podletí až k medobraní, vysvětluje, kde včely berou vosk k stavbě svého díla, co je to propolis a k čemu slouží, jak funguje včelí společenství a kdo co v úle dělá… Autorská kniha je určena všem malým čtenářům a jejich rodičům, kteří mají rádi med a chtěli by se o včelařském řemesle dozvědět něco víc. Fascinující téma, vyvážená výtvarná i textová stránka, svěží přístup, krásná kniha. Můžeme jen doporučit.

Úplně nová a podobně koncipovaná je knížka Simony Čechové VČELAŘ JOSÍFEK (Labyrint, 2019). Najdete v ní také spoustu informací, které by měl (nejen) malý včelař znát, ale také fascinující a pravdivý příběh o krtkovi Josífkovi. Ten žil osaměle v pustém údolí, kde nic nebylo ani nerostlo. Bývalo mu často smutno. Až jednoho rána na něj za chaloupkou čekalo překvapení. Zatoulaný včelí roj si hledal nový domov. Josífek měl z nových sousedek velkou radost a zjistil, jak krásné je se o někoho starat. A že když toužíme, aby se něco změnilo k lepšímu, je nejdůležitější začít u sebe. V naučné části se dozvídáme např. o tom, kolik povolání za svůj život vystřídá včela dělnice, jak dlouho včely žijí, jak vyrábí med, jak med včelař dostane z plástu do sklenice, jak se vyrábí medovina a co patří do včelařské výbavy. Informace jsou vysvětleny srozumitelně a dokonce vtipně odkazují i na knížku o Lumírovi. Simona Čechová je slovenská ilustrátorka a včelařka a Včelař Josífek je její první autorská kniha. Se včelami vyrůstala a řemeslu se přiučila od svého otce, který se učil od svého otce a ten zase od svého… A tak se v rodině Čechů včelaří už přes sto dvacet let. A ta láska ke včelám je v knížce poznat.

Celkem se nám líbila i knížka VČELAŘ (Edika, 2019) Laurie Krebs, která včelaření jako krásné a prastaré řemeslo přibližuje čtenářům prostřednictvím příběhu chlapce a jeho dědečka, který je ve své obci známý právě jako pan Včelař. Děti v knížce získají celkem dost informací o životě včel a získávání medu, a navíc uvnitř najdou i recept na medové muffiny. Jediné, co mě i děti při čtení dost rozčilovalo, bylo opakování slov „pan Včelař“ snad na každé stránce.

Tohle je taková včelí knížka trochu naopak. V knížce Michaela Stavariče VČELIKÁŘ  ANEB MRAVENCI NEMAJÍ O OPYLOVÁNÍ VSKUTKU ANI PONĚTÍ (Mladá fronta, 2009) se totiž o úl, opylování a výrobu nestarají včelky, protože ty onemocněly. Včelí královna Medulka proto poprosí čmeláčka Vincka, aby pomohl s opylováním kytiček. Jenže Vinckovi je jasné, že to nebude jen tak. Obrátí se proto na šneka Popokatepetla. Jenže pyl ulpívá na jeho těle, což se ukáže jako nejmenší problém: čtyři květiny za hodinu zvládne „Popo“ úplně v pohodě. A tak se kromě šneka pokouší za včelky zaskočit i krtek, mravenci, pavouk, žabka a další zvířátka. Jenže všichni ztroskotají. Co s tím? Bohatě ilustrovaná, vtipná a ztřeštěná knížka, v které se zvířátka i děti dozvědí, kolik toho včely vlastně zvládají.

A pak je tu jedna maličká a tenká knížka. Edici Bennyho Blu máme doma moc rádi. Knížek na nejrůznější témata je v téhle edici snad ke stovce a všechny jsou srozumitelné, přehledné, doplněné spoustou kreseb a informačně obvykle vyhovují prostřední dceři i nejstaršímu synovi jako základ. Každá knížka navíc obsahuje i otázky a závěrečný kvíz. Takže VČELY nemohly chybět.

A po maličkých včelách ještě včely obrovské. Kniha Piotra Sochy VČELY (Slovart, 2017) je obří, nádherně a bohatě ilustrovaná kniha ze světa včel a také včelařů . Dětem i rodičům ukáže, jak si tihle malí pracovití tvorové žijí ve svém království, jak se dorozumívají, jak vypadají, jaké mají zvyky. Sledujte, jak tančí, a odhalte, kdy a proč to dělají. Zjistěte, proč se ocitly na Napoleonově plášti a jakým způsobem vědci přišli na to, že včely byly na světě dřív než dinosauři. Vyzkoušejte si práci po boku včelaře, vydejte se s úly autem do mandloňového sadu, ochutnejte různé druhy medu, mrkněte, jak to měli s včelami Slované či Egypťané, nebo jak se sbírá med v Etiopii či Kambodže. A co na to medvěd brtník?… Úžasná kniha, včelí svět naprosto ze všech stran. Je tam i historie a zeměpis! Zkrátka všechno, co jste si přáli vědět o včelách a báli jste se zeptat.

Nová kniha JEDEN ROK V ŽIVOTĚ VČELY (Kazda, 2020) je plná fotografií a také zajímavých  informací. Malým čtenářům bude prostřednictvím knížky zodpovězena spousta všetečných otázek. Co dělají včely v zimě? Existuje něco jako včelí řeč? Jak včely vyrábějí lahodný med? Jak se vůbec včela stane královnou? Nahlédnou do včelího úlu, budou pozorovat pilné včelky zblízka a zjistí, co vše se v úlu děje. V knížce najdou navíc i několik medových receptů.

A včely najdete i v mnohých dalších knihách. Dvoustránka je jim třeba věnovaná v knížce Yuvala Zommera VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI: brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky (Slovart, 2016). Tahle knížka nás opravdu baví. A to nejen tím, že drobné havěti je věnována kniha skoro obřích rozměrů. Kniha je navíc psána srozumitelným jazykem, není v ní příliš textu a je hodně hodně obrázková, takže zaujme i ty nejmenší čtenáře. Text a obrázky doplňují ještě hádanky a otázky, takže děti se od knížky opravdu odtrhávají jen těžko.

Včelu najdete třeba i v jedné z „vývojových“ knížek Z LARVY VČELA/Z KUKLY MOTÝL (Svojtka, 2017). Průvodce je opravdu názorný, plný fotografií a reálných obrázků. V knížce je i spousta doplňujících informací, světoví rekordmani, cyklus zobrazený přehledně na jedné stránce a také pobídka ke zkoumání nebo průzkumu.

ILUSTROVANÉ VČELAŘSTVÍ (Baobab, 2010) je ojedinělý průvodce světem včel pro dospělé i děti. Jeho autor Yves Gustin s humorem a lehkostí (používá prvky komiksu) a zároveň realisticky popisně provází čtenáře základy teorie i praxe včelaření. Dozvíme se zde o včelách a včelařství vše: od anatomie včely, přes skladbu a proměnu včelstva během roku, k popisu, jakým způsobem včely mezi sebou komunikují, o významu opylení nebo variantách krmení, až k návodům jak se stáčí med, vyrábí medovina nebo jak ochránit včely před nemocemi. Začínajícího včelaře srozumitelným způsobem seznámí se základy včelařství a také pokročilý včelař najde v knize inspiraci a zajímavá fakta. Forma vyprávění je přístupná i těm nejmladším včelařům.

A včelí máme doma ještě skvělé pětivrstvé puzzle od Lipky. Skládačka znázorňuje vývoj včely – ve spodní vrstvě jsou znázorněna vajíčka v buňkách, na ně se poskládají larvy, kukly, poté obrázek znázorňující líhnutí a nakonec dospělá včela. Takovýchto vývojových puzzlí mají víc, z bezobratlých ještě berušku, mravence a vážku. Víc najdete TU.

A ještě máme od skvělých Sůvy z dříví vývojová „dřevíčka“ a nákres stavby těla včely k tomu.

A ještě máme doma tyhle fascinující PROMĚNY od Pipasiku. Životní cykly zvířat od vyklubání z vajíčka až ke vzniku dalšího nového života. A najdete mezi nimi i včelu. Kartičky  ilustrovala Aneta Františka Holasová, kterou máme doma moc rádi. A na webu www.pipasik.cz si můžete ke hře stáhnout i ilustrované pracovní listy.

Včelí dvoustrana je i v hmyzích omalovánkách Podivuhodný svět hmyzu, které ilustrovala Jana Modrá. Mrkněte TU, najdete tam spoustu dalších moc fajn publikací o přírodě.

S nejstarším jsme si o včelách povídali, když mu bylo asi pět, tak pro inspiraci přidávám fotografie i z té doby. Vyráběli jsme společně lapbook, kam jsme naskládali informace, které ho zajímali, nějaké skládačky, doplňovačky a motorická cvičení s tematikou včel a taky jeho „včelí“ výtvory.

Vyráběl včelí plástve pomocí otisku bublinkovou folií, potom otisknul i svoje palce a po zaschnutí dokreslil černým fixem včelky.

76

Maloval i barevný úl, tak jak ho vídáme na procházkách, i s květinami kolem, aby měly včelky kam létat pro nektar a pyl.

79

A nakonec vyrobil i několik papírových včelek, každé přiřadil povolání a rozmístil je do úlu, který vyrobil z velkých prokladů na vejce. Postupoval přesně podle knížky Lumír včelaří, takže některé včely dal do plodiště, jiné do medníku, některé části pláství zavíčkoval, do jiných dal trochu papírového medu apod.

A určitě nezapomeňte vyrazit pozorovat včelky i ven. Můžete včelkám samotářkám vyrobit i nějaký jednoduchý domeček. Víc najdete TU.

80

A jako vždy ještě pár odkazů na závěr.

VIDEA
– díl ze skvělé série Nezkreslená věda s tématem včel najdete TU
– díl Komu uletěly včely? z fajn seriálu pro děti S Hubertem do lesa najdete TU
– díl ze seriálu pro nejmenší Moje zahrádka nazvaný Kam letí včelka? najdete TU
– díl Včela ze série o domestikovaných živočiších Videoatlas naší přírody TU
– dokument Krajina pro včely najdete TU
– spoustu videí z konkrétní včelnice najdete TU
– prvních 21 dní včely v minutovém videu najdete TU

VÝSTAVY
– expozice Včelí svět v Hulicích, víc TU
– na začátku zmíněná písecká výstava bude na zámku ve Žďáru nad Sázavou zřejmě prodloužena
– Království včel v Muzeu českého venkovana zámku Kačina, víc TU
– po republice najdete dokonce několik muzeí včelařství (Louňovice pod Blaníkem, Moravský kras, Zámek Koleč…)

ODKAZY, MATERIÁLY
– na hmyzí knížky a hmyzí aktivity, kde objevíte něco i o včelách můžete mrknout na blog do článků TU a TU
– velké množství metodických materiálů a pracovních listů ke včelám najdete TU
– výukové materiály o včelách a včelařství najdete také TU
– informace o tom, co dělají včely a včelaři měsíc po měsíci najdete TU
– spoustu hmyzí inspirace (nějaké včely tam taky najdete) najdete na skvělých stránkách Učíme se venku TU
– o včelkách samotářkách najdete víc TU

Mgr. Veronika Peslerová