Dlouhá punčocha – dobré knihy pro děti

Dlouhá punčocha je brněnské dětské knihkupectví nabízející kvalitní knihy v češtině, angličtině a dalších jazycích.

Kamenné knihkupectví spatřilo světlo světa 5. března 2018, k jeho vzniku však vedla dlouhá cesta. Na začátku příběhu stojí dvě ženy na mateřské dovolené, jejichž velkou vášní jsou knihy, ne ovšem ledajaké knihy, nýbrž knihy dětské, a co víc, knihy, které v sobě nutně spojují více faktorů – mají příběh, zaujmou nejen výtvarným pojetím, ale i kvalitou jazyka a zpracování. A pozor, to vše nejen u českých, nýbrž i cizojazyčných knih. Kritéria jsou to dozajista velmi přísná, a tudíž ne každá kniha projde tímto přísným výběrem, zákazník má ale díky tomu všemu pouze jeden úkol – rozhodnout věkovou kategorii dítěte, pro které knihy vybírá, vše ostatní už za něj udělaly Zuzana Streichsbierová a Marcela Zachovalová, zakladatelky Dlouhé punčochy.

Jejich cesty se pracovně spojily v roce 2015, ne však na poli knihkupeckém, ale při výrobě autorských hraček pro děti, které neblikají ani nevydávají zvuky, zato však umožňují dítěti rozvíjet manuální zručnost a fantazii. A od hraček pro děti už nebylo daleko ke knihám pro děti. Dříve než kamenné knihkupectví jim bylo doporučeno zkusit si knihkupectví kočovné, na kterém se ukáže, jestli nápad na prodej kvalitních dětských knih má naději na úspěch, jestli lidi zaujme a přiměje je ke koupi dětských titulů. V roce 2017 tak začala pouť po celé republice, a to velmi úspěšná, zákazníky tento koncept zaujal, o knihy jevili velký zájem. Ve stejné době se Zuzana a Marcela začaly věnovat přípravě e-shopu, zároveň hledaly vhodné prostory pro obchod kamenný. E-shop byl spuštěn 14. listopadu 2017, ne náhodně v tuto dobu – bylo to na 110. výročí narození spisovatelky Astrid Lindgrenové. Objednávat knihy z jakékoli části světa tak už možné bylo, navštívit kamenný obchod ještě ne, stále chyběly „ty správné“ prostory, které by byly tak akorát.

Vhodnou se ukázala až místnost v přízemí domu na Jiráskově ulici 2, sice jen o velikosti dětského pokojíku, ale po mnoha úpravách o to útulnější. Na návštěvníky tu čeká to nej z knižní produkce pro děti a přátelská atmosféra, to vše každý všední den od 13:00 do 18:00.

Celý příběh knihkupectví Dlouhá punčocha se jeví jako pohodový projekt, který jeho zakladatelky zvládají s naprostou lehkostí, ale je za ním neskutečně mnoho dřiny a úsilí.

A jak se daří knihkupectví nyní, v době koronaviru?
Celonárodní karanténa a lockdown letošního jara dopadly i na Punčochu a bylo nutné si připustit, že vysněný obchod možná nepřežije. Co ho nakonec zachránilo? Obrovská podpora od fanoušků a zákazníků (nejen v podobě nákupů přes internet) a houževnatost, kreativita a nesmírné pracovní nasazení Zuzany na straně druhé. Zátěž pro ni to byla dvojnásobná, protože tato krize se odehrávala v době, kdy Marcela pobývala s rodinou už sedmý měsíc v zahraničí a do návratu ještě pár měsíců zbývalo… Od července už opět fungují jako sehraný tým a snaží se dál kormidlovat Punčochu bezpečně neklidnými vodami dnešní doby pro  potěšení vaše i jejich vlastní.

Kde najdete Dlouhou punčochu?

www.dlouhapuncocha.cz
Facebook
Instagram
Youtube

Zuzana Streichsbierová, Marcela Zachovalová, Dlouhá punčocha,
Jana Fialová, Krajská knihovna Vysočiny