Co čteme… o makovém semínku

Veronika je autorkou blogu pesleri.blogspot.com, který je, jak sama uvádí, pelmel o knihách vaření, aktivitách venku a mnohém dalším. My si vybíráme ta knižní témata.
(pozn. redakce)

Knihy Andrey Popprové máme moc rádi. A moc rádi je čteme. Všichni, pravidelně a pořád dokola. Ty o Lucce, Jendovi a Martínkovi pokrývají skoro celý rok a čteme je už několikátou sezónu. A aby taky ne, když ti tři z knížky jsou přesně ve stejném složení jako ti naši tři.

1

A teď ještě maluje doPUNTÍKU krásně.

2

Z leporel jsme měli zatím tahle dvě. Houby (text Radomír Socha) jsou v permanenci každou houbovou sezónu a rolničku čtu s každým dalším malým špuntem. :-)

3

A teď přibylo leporelo nové. Úplně včas, úplně jako na zavolanou. Makovice totiž právě dozrávají a kolem velkého pole plného makovic se jezdíme koupat. My jsme jich taky pár sklidili. Některé jsme dali do dožínkové kytice. S vděčností za plody, které dostáváme. A pár jsme si jich schovali na vyrábění a taky „mlsání“ máku. A zrovna, když jsme se rozhodli pro bramborovo-jáhlové šišky s mákem k večeři a mleli mák, donesl nám táta z knihkupectví objednanou knížku O makovém semínku. Není lepšího načasování. Zvlášť když je v knížce úplně stejný mlýnek na mák jako ten, který si půjčujeme od babičky. Knížku jsme stihli prohlédnout a přečíst hned u mletí máku. A je moc hezká.

A o čem knížka je? No přeci o makovém semínku! :-) O tom, co všechno se musí udát a stát, než můžeme ten máček umlít a dát do buchet nebo na ty šišky. To všechno zjišťuje malý zvídavý kluk Martínek, který na rozdíl od nás s maminkou nevařil šišky, ale pekl preclíky. A taky sel mák a pozoroval klíčící semínko a rostoucí rostlinu.

V knížce jsou krásné všechny ilustrace, ale obrázky rozkvetlé louky se mi líbí obzvlášť. Na nich se dá i krásně srovnávat mák setý a vlčí mák.

Ze zbylých makovic jsme trochu vyráběli, a tak vznikly dvě panenky/babky, dvě postýlky s miminky a taky jeden kočárek. A u toho jsme si zazpívali „melu, melu mák“.

A abychom to měli komplet, mrkneme ještě do Makové panenky (pozor, to je mák vlčí! :-) ) a do nové Makové kuchařky.

23

2020

A v dalších letech došlo i na výrobu makových panenek. Stačí makovice a kousek červené látky nebo krepového papíru, přírodní provázek, černá bavlnka či vlna. A panenky mohou mít i miminka. :-)

Mgr. Veronika Peslerová