Petr Sís: Strom života

Petra Schwarzová Žallmannová je autorkou blogu Opičí matka, ve kterém se zaměřuje na dětské knihy, a to nejen české, ale i ty cizojazyčné. Její recenze můžete najít také v literárním časopise Tvar. (pozn. redakce)  

1

Jsou autoři, jejichž knihy jsou nezaměnitelné s jinými. Na první pohled víte, kdo za knihou stojí. A na první pohled víte, že tu knihu chcete mít doma. Takovým autorem je pro mě Petr Sís. Jeho Strom života jsem koupila v antikvariátu U brouků (Otrokovice). Byl úplně nový. Když jsem knihu otevřela, rozlil se přede mnou na stole svět titěrného Sísova ilustrátorského a vypravěčského detailu, do něhož se tak ráda nořím a tak ráda se v něm ztrácím, hluchá vůči světu kolem sebe.

Strom života je obrázkovou knihou, která má co nabídnout čtyřletému, čtrnáctiletému i čtyřicetiletému. Je tlumeně barevná, velký formát dovolí vyniknout portétům lidí i zvířat, v jednu chvíli se nám pod rukama rozevře velkolepá čtyřstrana. Popis života Charlese Darwina od plenek až po plnovous je jímavý a plný detailů, malých medailonků důležitých lidí v jeho životě a „výstřižků“ z deníku, korespondence, zhoupnutí se na vlnách slavné lodi Beagle, vědeckých poznámek. Petr Sís zaměstnává čtenářovy oči a mozek na 100%.

Charles Darwin. Není snad nikoho, který by to jméno neznal. Už méně je však těch, kteří se v životě a práci tohoto úžasného vědce dobře vyznají. Strom života je nádherný úvod do světa člověka, který v myšlení lidstva změnil mnohé. Ovlivnil nás všechny, ovlivnil naše vnímání nás samotných v kontextu dějin. Obdivuhodný pán to byl, ten Charles Darwin.

Název: Strom života
Autoři: Petr Sís
Nakladatelství: Labyrint
Rok vydání: 2015
ISBN: 978-80-86803-36-4

Mgr. Petra Schwarzová Žallmannová, autorka blogu Opičí matka