Atlas mýtů – pobaví, ale pronese se

Petra Schwarzová Žallmannová je autorkou blogu Opičí matka, ve kterém se zaměřuje na dětské knihy, a to nejen české, ale i ty cizojazyčné. Její recenze můžete najít také v literárním časopise Tvar. (pozn. redakce)  

Atlas mýtů mě nadchnul. Má velkolepé ilustrace, je napsaný odlehčeně a překvapivě vtipně, je na dobrém papíře, v pevné vazbě. Je to kniha pro nadšené listovače a začátečníky, v oboru světových mytologií. Člověk knihu čte a u každé kapitoly se zdrží několik dnů (nebo i měsíců) – to puzení to všechno dohledávat a přečíst si další a další literaturu, která se daným tématem zabývá, je neodolatelné. Celé je to tak barevné a lákavé, že prostě nemůžete jinak.

Atlas mýtů

Kniha je zároveň skvělým souhrnem pro středně zorientovaného čtenáře, jedním hmatem vytáhnete z knihovničky tu správnou knihu, která vám připomene všechny mezibožské a mezidémonské vztahy, ať už se jedná o řecké Olympany nebo o keltské bojovníky. Dobře zorientovanému čtenáři může trošku vadit zobecnění a maličko „do-jednoho-pytlózní“ přístup, třeba v případě severoamerických indiánů… tam to teda autor trochu odfláknul. Ale je to kniha pro děti, která nepředstírá, že by měla být zdrojem kompletních informací. Chce pobavit a zatáhnout děti do tématu.

Moc se mi líbí, že kniha balancuje mezi dětsky líbivou ilustrací, která děti napíná a vzrušuje, ale nevyděsí je k smrti a tím adekvátnějším strašidelným zobrazením, které si většina bájí a mýtů zasluhuje. Nejsou to konec konců nějaké romantické pohádky, ale příběhy o stvoření světa, o různých potvorách z podsvětí, o dobrých bozích, ale taky o krvelačných bestiích. Je potřeba, aby to z ilustrací trochu trčelo. Třeba taková baba Jaga je hodně dobrá :).

Mám ráda velkoformátové obrázkové knihy. Jediná jejich nevýhoda je ta neskladnost :). Jednak je nepřihodíte do tašky na dovolenou a za druhé se nevejdou do klasických polic v knihovničce. Ale co, stejně si je budu pořizovat, protože jsou nádherné.

Tuhle knihu doporučuji koupit, z mého pohledu není jen na jedno přečtení, a dost. Budete se k ní chtít vracet a hrozí, že bude v místní knihovně pořád vypůjčená.

Název: Atlas mýtů
Autor: Thiago de Moraes
Překlad z angličtiny: Robin Král
Nakladatelství: Ella & Max, Presco Group
Rok vydání: 2018
ISBN: 978-80-87034-86-6

Mgr. Petra Schwarzová Žallmannová, autorka blogu Opičí matka