Městská knihovna Pelhřimov je první v České republice!

Po několika letech, kdy se pelhřimovská městská knihovna pravidelně umisťovala mezi nejlépe hodnocenými knihovnami v republice, letos dosáhla na nejvyšší příčku. Získala totiž první místo v soutěži Městská knihovna roku 2019 v kategorii 10 001 až 20 000 obyvatel. Ocenění předal v pátek 13. prosince 2019 řediteli Kulturních zařízení města (KzmP) Martinu Eclerovi a vedoucí knihovny Ivě Rajdlové za účasti vedení města Pelhřimov ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny ČR Vít Richter. Ten při předávání pogratuloval všem pracovnicím a pracovníkům knihovny a zároveň se omluvil za předchozí chybné vyhodnocení výsledků soutěže, na základě něhož byla pelhřimovská knihovna vyhodnocena jako druhá.

Během krátkého posezení v knihovně pak účastníci hovořili především o dlouhodobé práci Městské knihovny Pelhřimov, která je na dobré úrovni i díky tomu, že drtivá většina jejich pracovníků (mezi většinou knihovnic jsou totiž také tři muži) má odborné knihovnické vzdělání. Na závěr starosta města Ladislav Med ocenil kvalitní práci městské knihovny a ředitel KzmP naopak poděkoval vedení města za podporu, díky které má knihovna výborné podmínky pro svou činnost.

V letošním, desátém ročníku soutěže, jejímž cílem je mj. motivovat knihovny k rozšíření a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb, mezi sebou „změřilo síly“ 22 městských knihoven.

Petr Přibyl, šéfredaktor Pelhřimovských novin