Do černého

Myslela jsem si, že seminář Do černého, který pořádá Městská knihovna v Praze, už pro mě není přínosný. Ale letošní ročník mě nadchl. Především výtvarnice Kateřina Šedá, kterou jsem do té doby neznala.

Její nápady, kreativita a hlavně energie a elán jsou neuvěřitelné. Pobavila nás popisem nelehkého „boje“ její rodiny s babičkou, která odchodem do důchodu na všechno rezignovala, celé dny ležela v posteli a koukala na televizi. Nic ji nezajímalo, na vše odpovídala „to je jedno“ a okno bylo permanentně otevřené, ať se pes dojde vyvenčit sám. Rodiče Kateřinu nabádali, ať s „babkou“ něco udělá, když pořád něco vymýšlí. Ale babička nic nechtěla dělat. Až náhodou, kdy Kateřina potřebovala vědět, jak vypadá konkrétní pila, ji tatínek poslal za babičkou. Ta pracovala celý život ve skladu Domácích potřeb a namalovala na první pokus tři velikosti pily i s cenou. A opět si šla lehnout. Kateřina zkusila, jestli si babička pamatuje i jiné druhy zboží. Nakonec babička namalovala zboží z celého skladu ve všech velikostech včetně cen. Ale nebylo to jednoduché. Kateřina u ní musela sedět a stále jí něco povídat. Jinak babička odcházela do postele.

Kateřina Šedá získala za tento projekt Cenu Jindřicha Chalupeckého.

Poté se ozvala druhá babička, která na vnoučata celý život neměla čas, a i v důchodu byla plně vytížená. Ale také se chtěla „proslavit“. A Kateřinu napadlo, že by mohla pro svou čerstvě narozenou pravnučku sepsat knihu o svém životě. I když se babička bránila, že prožila úplně normální život, nakonec se do toho pustila. Své vyprávění doprovázela ilustracemi. Výlohy obchodů z doby komunismu jsou plné zboží a barev a naopak současné výlohy poloprázdné a černobílé. Tvorba knihy trvala babičce 8 let a ke konci už jí pomáhala i pravnučka, pro kterou to bylo původně plánováno. Kniha Normální život vyšla v limitované edici v roce 2018.

Kateřina Šedá nám ještě ve stručnosti stačila říct o jednom z posledních projektů, se kterým vyhrála výběrové řízení v Rakousku. Co udělat pro staré a málo pohyblivé lidi? Kateřina vymyslela krmítka pro ptáky, ale neobyčejná. Každý obyvatel domova bude mít na zahradě své krmítko, které bude vypadat přesně jako jeho rodný dům.
Kateřina Šedá je člověk plný nápadů z různých oblastí života. Možná jste o ní slyšeli v souvislosti s velkou seznamovací akcí v Brně nebo vracením normálního života do centra Českého Krumlova.

Jsem moc ráda, že Městská knihovna v Praze pokračuje v pořádání semináře Do černého. Možná mu prospěla jednodenní podoba a svižnější program. Přeji i nadále šťastnou ruku při výběru přednášejících.

Eva Jelínková, Krajská knihovna Vysočiny