Čítárničky v Krajské knihovně Vysočiny aneb Předčítání pohádek dětem

V říjnu 2018 jsme na dětském oddělení zahájili veřejné předčítání pro děti a jejich rodiče. Naší představou bylo navrácení rodičů k předčítání nejen pohádek svým dětem, a to formou společného čtení. Pravidelné čtení dětem má velký význam pro rozvoj jejich emocionálního zdraví, rozvíjí paměť a představivost, učí myšlení.

První krůčky Čítárníček úplně nenaplnily naše očekávání, bylo to o jednotlivcích, kteří přišli na čtení v podání knihovnic z dětského oddělení. Proto jsme zvolili jinou strategii a zaměřili se na známé osobnosti z našeho kulturního rybníčku. A vyšlo to…

V lednu, kdy nás poctila svou návštěvou herečka Vanda Hybnerová, nastal onen zlom, o čtení byl ze strany veřejnosti nebývalý zájem. Čítárničky se rázem staly vyhledávanou dětskou akcí a naši malí čtenáři i jejich blízcí se od té doby mohou těšit v pravidelných čteních na nějakou známou osobnost.

Pozvání na Čítárničky doposud přijali a dětem předčítali např. herci Nela Boudová, Václav Vydra, Anna Polívková, Vladimír Polívka, Denisa Pfauserová, spisovatelky Markéta Hejkalová, Veronika Válková či režisér Zdeněk Troška.

Všem osobnostem mockrát děkujeme za jejich čas a ochotu číst dětem ve svém volném čase, mnohdy bez nároku na honorář. A jako vzpomínku jsme si nechali vyrobit plátno, na které se nám všichni ochotně podepisují a my na ně díky tomu nezapomeneme. Plátno se stává velmi cenným, originálním a věříme, že s námi půjde i do nové knihovny. :-)

Dětské oddělení Krajské knihovny Vysočiny