V knihovně si vzali „na mušku“ amerického prezidenta

Další z besed v pelhřimovské městské knihovně, která se konala ve středu 25. ledna, měla tentokrát politické a velmi aktuální téma. Znělo „Donald Trump – zlobivé dítě světové politiky“ a hovořit o něm přijel ředitel Občanského institutu Roman Joch.

webČeský politik, publicista a překladatel v úvodu setkání připomněl svou první návštěvu Pelhřimova před pětadvaceti lety, kdy ho do města pozvali kolegové studenti, a přiznal, že už tehdy byl fascinován krásou našeho náměstí.

Roman Joch v průběhu besedy uvedl skutečnosti, díky kterým se Donald Trump, mj. realitní magnát, producent televizních show a nepravděpodobný kandidát, nakonec stal prezidentem USA. Podle něj to byly hlavně přirozené střídání období vlády republikánů a demokratů v USA, dále jeho postoj v otázkách imigrace, neúspěch politiky Baracka Obamy u voličů, nedůvěryhodnost protikandidátky Clintonové a nízká účast černošských voličů ve volbách.Dále se Roman Joch zamýšlel nad tím, co lze od Donalda Trumpa očekávat v dalším období jeho prezidentství – mj. tvrdší postup právě vůči imigrantům, určitý protekcionismus v otázkách obchodu a realismus v zahraniční politice. Zmínil také Trumpovu kritiku některých členů NATO (včetně ČR) kvůli tomu, že věnují málo prostředků na společnou obranu.

Petr Přibyl