Adolf Dudek v knihovně

Do Krajské knihovny Vysočiny zavítal v lednu ilustrátor a malíř Adolf Dudek. Do brodské knihovny jezdí pravidelně, vždy přiveze spoustu legrace a humoru.

V pondělí 23. ledna a ve středu 25. ledna 2017 se představil dětskému publiku s pořadem Malování pro děti.  Zábavná a interaktivní show byla pro děti z prvních až pátých tříd základních škol. Děti se vtipnou formou seznámily se skutečným ilustrátorem a jeho prací, od Dudek malovani 043počáteční inspirace až po vznik celé knihy. Vyzkoušely si, jak snadno mohou cokoli nakreslit, a kromě spousty legrace si odnášely i informace o vzniku moderních dětských knih a malířských technikách. Součástí vystoupení byly soutěže, při nichž děti za všechny správné odpovědi dostávaly obrázky ilustrátora. Představení bylo zakončeno autogramiádou.

V úterý 24. ledna 2017 vystoupil Adolf Dudek na Dětském oddělení. Nehulíme, kreslíme, to je název interaktivního zábavného rychlokurzu kreslení, určeného pro děti ze šestých až devátých tříd základních škol. Ve veselém akčním rychlokurzu kreslení, který je zaměřen na rozšíření výtvarné výchovy, se děti se dozvěděly, co se skrývá pod pojmem ilustrátor, jaká je jeho náplň práce. Kreslily pomocí základních geometrických tvarů s humorem a vědomím, že to každý zvládne. Vystoupení bylo zakončeno kreslenými hádankami, které rozvíjí fantazii a představivost.nehulime kreslime 012

Ilustrátora Adolfa Dudka znají děti z mnoha knížek a časopisu Sluníčko. Narodil se 25. března 1964 v Poličce na Vysočině, byl studentem potravinářské průmyslovky v Pardubicích, velitelem telefonní ústředny, konstruktérem, studentem na konzervatoři. Od roku 1991 zkouší magický svět bytí „na volné noze“. V současné době žije a tvoří ve Frenštátě pod Radhoštěm. S nakladatelstvím Librex prodal 3 miliony knih v ČR a získal následně ocenění nejprodávanějšího ilustrátora dětských knih.

Dagmar Švejdová, Krajská knihovna Vysočiny