Rande naslepo

Ve všech knihovnách máme stejné úkoly – přivést lidi ke čtení, poskytovat informace a něčím je zaujmout. Stále vymýšlíme různé akce a sledujeme aktuální svátky nebo významné dny s literární tematikou, abychom mohli vytvořit alespoň výstavku nebo na dané téma upozornit jinak.

Jedním z takových svátků je např. svátek sv. Valentýna nebo pro většinu Čechů květnový svátek zamilovaných. V letošním roce jsme si s kolegyněmi na dospělém oddělení pro naše čtenáře připravily akci Knižní rande naslepo – Valentýnské čtení. Společnými silami jsme připravily výběr romantických knih, které jsme zabalily do krásného srdíčkového balicího papíru a označily je podle kategorií – historické milostné romány, knihy s LGBT+ tématikou a romantické příběhy ze současnosti. Dalším označením byly i štítky s jednou, dvěma nebo třemi papričkami, které mohly čtenářům napovědět, o jak moc „erotickou“ knihu se jedná. Každý tak měl možnost vybrat si Valentýnské překvapení podle svého.

Díky této akci se nám mimo jiné podařilo dostat mezi čtenáře knihy, které jsou absolutním hitem, nebo ty, které už nejsou nejnovější, ale stále stojí za přečtení. Z připravených asi osmdesáti knih se takto vypůjčily téměř všechny. Pro čtenáře to bylo takové malé překvapení a dáreček, když si doma mohli rozbalit knihu, kterou by si možná ani sami nepůjčili.

Martina Pavlíčková a Michaela Bohuňovská, Městská knihovna Jihlava