Čtenářský klub Daněk

První myšlenka na realizaci čtenářského klubu vznikla v roce 2020. Po malých útrapách pak vznikl Čtenářský klub Daněk v podobě, jak ho prezentujeme dnes. Celý klub momentálně funguje v online prostředí prostřednictvím sociální sítě Facebook, kde máme svoji skupinu, kterou k dnešnímu dni sleduje 91 lidí. To je číslo, které nás opravdu těší.

Každý týden přidáváme příspěvky na téma kniha týdne, kam vybíráme knihy, které povětšinou samy čteme. Příspěvek vždy obsahuje autorskou fotografii knihy, která je samozřejmě z fondu naší knihovny, plus krátký text o knize. Je pro nás stěžejní, aby vybrané knihy byly z našeho fondu, protože klub považujeme za další službu, kterou knihovna nabízí. Stránky spravují knihovnice a chceme, aby lidé měli i možnost si knihu někde půjčit.

Snažíme se přidávat i jiné příspěvky, např. odkazy na různé podcasty o knihách, zajímavé články o čtení a čtenářství, recenze na knihy nebo upozorňujeme na tituly, které budou vycházet. Návštěvníci knihovny mají také možnost seznámit se se čtenářským klubem prostřednictvím inspirační nástěnky v přízemí hlavní budovy.

Do budoucna chceme udržet skupinu na Facebooku, která by se rozšiřovala o další členy, což se zatím děje. Měsíčně se ke skupině přidají průměrně čtyři sledující. Byly bychom jistě moc rády, kdybychom se mohly se členy vídat také osobně a realizovat pravidelné schůzky. Každopádně práce na klubu nás moc baví a doufáme, že nám to dlouho vydrží. Největší odměnou je pro nás zpětná vazba od našich čtenářů nebo od členů ve skupině.

Barbora Balli a Bc. Magdaléna Kupková, Městská knihovna Jihlava