Dům pod náměstím

My domy žijeme déle než lidé, někdy i o stovky let. Dům se na mě usmívá a šeptá mi, ať se ničeho nebojím, že život dobře dopadne.Mezi první a poslední větu z mého nového románu Dům pod náměstím se vešly osudy a příběhy mnoha lidí. První písemná zmínka o domě v jednom malém městě na Vysočině pochází z roku 1695. Uchýlili se do něj mniši, bosí augustiniáni, když je z kláštera vypudili saští vojáci, vyráběly se tam kočáry, vznikla tam dílna na pletené ponožky, která dala základ dodnes fungující továrně Pleas… V roce 1925 dům koupil odvážný mladý muž a vybudoval tam velký obchod s potravinami, prožil rodinnou tragédii a krátce po ní mu obchod znárodnili, a jeho vnuk začal obchod znovu provozovat v roce 1991. Kromě samotného domu, který je nejen postavou, ale z velké části i vypravěčem, v románu vystupují tři hlavní postavy: majitel krámu s potravinami Josef Vlkovský, velmi schopný ředitel pletařské továrny Josef Knop a jeho tragický osud, a mladá studentka Anežka, v jejíž osobě si minulost s přítomností podávají ruku na usmířenou.

Román o pomíjivosti času a neměnnosti lidských životů vydalo nakladatelství Host a bude se křtít hned dvakrát. Na 32. Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě v pátek 14. října v 11 hodin na Schodech Krajské knihovny Vysočiny ho pokřtí spisovatelka Alena Mornštajnová a předseda Senátu Miloš Vystrčil. Druhý křest bude o tři dny později, v pondělí 17. října v 19:30 na Jindřišské věži v Praze.

Knihovny si Dům pod náměstím mohou objednat v nakladatelství Host, případně koupit na Podzimním knižním veletrhu u stánku č. 32 v hlavním sále. Pokud by měla některá knihovna zájem o besedu, napište, ráda přijedu čtenářům povídat o tom, co je v knize historická pravda a co jsem si vymyslela.

Dům pod náměstím, 256 stran, ISBN 978-80-275-1252-2, rozměr 135 x 205 mm, https://www.hostbrno.cz/dum-pod-namestim/

Markéta Hejkalová, autorka, marketa@hejkal.cz

obalkaa Dum pod namestim