Když se spojí knihovníci a učitelé, vznikne nezapomenutelný festival

Když ve středu 26. května začal první Čtenářský festival v Třinci (ČteFesT) on-line diskuzí o čtení a dětském čtenářství, nikdo z nás, organizátorů, netušil, co všechno nás čeká, kolik zážitků a především spokojených čtenářů a návštěvníků bude ČteFesT nakonec mít. A nyní, po měsíci plném setkání, besed, čtení, divadel, koncertů, akcí a programů počítáme, že festival navštívilo nebo částečně vidělo on-line téměř 4 tisíce lidí, což je v době, která kultuře a setkávání nepřeje, malý zázrak.

V hlavní roli programy pro děti

Od počátku, tedy už v roce 2019, byl ČteFesT koncipován a tvořen s cílem vytvořit atraktivní a bohatý program pro děti z třineckých škol. Na organizaci se totiž kromě knihovnic a knihovníků podíleli také pedagogové ze čtenářské školy Koperníkova v Třinci a experti na čtenářskou gramotnost, které spojil Místní akční plán ORP Třinecko II. Školním programem se vytvořil základ, na kterém jsme stavěli odborné akce, doprovodný program a ten pro širokou veřejnost.

Na začátku března loňského roku bylo vše připraveno a už jsme jen čekali na dubnové zahájení v té době týdenního festivalu. Pak přišlo onemocnění Covid-19 a festival jsme s vidinou lepších zítřků přesunuli na podzim. Ani tehdy nám však situace nepřála, proto jsme hledali nový termín v roce 2021.

Se zlepšující se situací jsme se rozhodli příliš dlouho nečekat a po intenzivních přípravách, hodinách telefonátů, desítkách e-mailů a zpráv jsme z týdenního měli měsíční program, který začal už zmiňovanou diskuzí 26. května a skončil koncertem 27. června.

ČteFesT jsme opět zacílili primárně na děti z Třinecka (k třineckým školám se přidaly i okolní obce) a měli jsme štěstí. Termín festivalu ve své podstatě navazoval na postupné uvolňování a návrat žáků do škol. Učitelé tak měli dostatek prostoru a rádi využili možnost dětem návrat do školních lavic ozvláštnit a obohatit.

Díky tomu ČteFesT zavítal do dvaceti mateřských a základních škol a setkání s autory si užilo přibližně 2500 dětí. Štěstí jsme měli i na hosty, protože v diářích měli ještě volno vzhledem k tomu, že kulturu stále omezovala mimořádná opatření a s nimi spojená nejistota. Nakonec jsme měli 20 hostů a účast byla mezinárodní, protože šlo nejen o české spisovatele, ale také vystupující ze Slovenska, Polska, Anglie nebo Běloruska. Jednotlivých programů bylo nakonec šedesát (někteří autoři zavítali i na tři školy během jednoho dne) a pouze jedenáct proběhlo on-line, což považujeme vzhledem k okolnostem za obrovský úspěch.

Jako úspěch hodnotíme také jména, která se do Třince podařilo přivést. Zmínit musíme třeba Petra Horáčka, se kterým jsme se sice spojili on-line, protože jeho cesta z Anglie do Třince byla nereálná, ale virtuální setkání s ním bylo natolik působivé, že nám zpětně chodily nadšené reakce a poděkování vyučujících. Naživo do Třince dorazili například Radek Malý, Olga Černá, Robin Král, Marka Míková, David Böhm a Ondřej Buddeus nebo divadelní seskupení Divadlo Čučka (Marek Toman a Edita Vaníčková) a další známá literární jména.

Celý první týden probíhal také odpolední program pro rodiny s dětmi. Výtvarné workshopy, tvořivé dílny a autorská čtení s Ester a Milanem Starými, běloruskou výtvarnicí Olgou Yakubovskou nebo výtvarníkem Patrikem Antczakem. A na děti jsme mysleli také v rámci dalších programů, Těšínské divadlo pro ně sehrálo loutkové a zpívané představení Čert a Káča, pod ČteFesT jsme vřadili také tradiční Pohádkový les nebo koncert kapely Pískomil se vrací.

Večerní pořady s lokálním akcentem

Od začátku jsme chtěli, aby byl ČteFesT maximálně přístupný všem věkovým a čtenářským kategoriím. Důležité pro nás byly proto také večerní pořady pro veřejnost. Vzhledem k nejistotě, kdy se chvíli zdálo, že bude pro hosty problém překročit hranice okresu, jsme vsadili na silnou lokální kartu.

Třinecko není příliš kulturním regionem, přesto právě z našeho koutku Moravskoslezského kraje pochází řada výrazných literárních i divadelních osobností. Rozhodli jsme se toho využít a několik z nich jsme pozvali. V rámci pěti večerních pořadů jsme přivítali např. čerstvého držitele Magnesie Litery Bogdana Trojaka, režiséra Radovana Lipuse, překladatelku Renatu Putzlacher, dokumentaristku Báru Baronovou nebo autora detektivní série Petra Sagitaria. Jeden večer jsme věnovali poutavému povídání o nobelistce Olze Tokarczuk a dlouho dopředu jsme vyprodali setkání s autorkou Šikmého kostela, Karin Lednickou. Všechny večerní programy jsme navíc zprostředkovali skrze živé on-line streamy, které jsou ve formě záznamu dostupné na Youtube Knihovny Třinec – https://www.youtube.com/user/KnihovnaTrinec.

Program jsme doplnili také o výstavu a prezentaci malých a artových nakladatelů v prostoru Knihovny Třinec (ve spolupráci s Galerií města Třince) a během jednoho sobotního odpoledne jsme vyzkoušeli site-specific čtení pod jedním z vrcholů Beskyd.

Bez spolupráce by nic nebylo

ČteFesT měl také jednu důležitou, respektive zásadní rovinu – spolupráci. Bez ní by totiž festival nevznikl a nemohl by být realizován v takové šíři. Naplno se ukázalo, že knihovna má potenciál spojovat, inspirovat a nadchnout. Nejdříve to byli pedagogové a lidé z Místního akčního plánu, poté partneři a sponzoři festivalu, díky jejichž finančním příspěvkům jsme si mohli dovolit nejen pozvat tolik hostů, ale také je náležitě odměnit, a podpořit tak pandemií paralyzovaný kreativní sektor.

Dokázali jsme také pro „naši“ věc získat výborné knihkupectví Kapitola z Frýdku-Místku, které zajišťovalo na festivalu prodej knih, nebo místní Eco burger, který pro knihovnu vytvořil speciální FEST burger. Partnerem nám bylo nejen statutární město Třinec, ale také místní příspěvkové organizace a velmi dobrou spolupráci jsme vůbec poprvé navázali s třineckým kulturním domem Trisia.

Díky spolupráci mezi dvěma městy – Třincem a Českým Těšínem – a dvěma knihovnami jsme mohli také pokřtít polskou jazykovou variantu nástěnného Čtenářského metru, který doporučuje knížky dětem i rodičům podle výšky a věku dětí.

Proto vždy když mluvíme o „tom našem ČteFesTu“, nikdy tím není myšleno, že jde o festival Knihovny Třinec. Je to obrovský kus práce, úsilí, nadšení, které do něj vložily desítky lidí, organizací, dobrovolníků a partnerů. Zpětně viděno se nám podařilo něco neuvěřitelného a nezapomenutelného.

Knihovna Třinec