Jak vzkřísit knihovnu z popela?

Knihovna v Krátké Vsi již delší dobu stagnovala. Už při studiu Informačních studií a knihovnictví mě tento stav knihovny mrzel, jako malá jsem si chodila do krátkovesské knihovny půjčovat Čtyřlístek a knihy o koních. Proto mi bylo líto, že děti, kterých je v Krátké Vsi stále více, nemají možnost poznat, co je knihovna, a zažít ten pocit, když si jdete půjčit knihu. Poté, co jsem nastoupila do knihovny na pozici metodičky, jsem považovala za svoji povinnost udělat vše proto, aby knihovna fungovala.

ves1Knihovna sídlí a vždy sídlila na obecním úřadě v Krátké Vsi v jedné místnosti, kam se po zavření knihovny postupně nastěhovali místní hasiči.  Na obecním úřadě s mou žádostí o znovuotevření knihovny neměli větší problém. Původní knihy zůstaly v místnosti ve skříních a tak jsem se hasiči domluvila, že si vyklidím a zaberu půlku místnosti a bude knihovna. Podobu vidíte na fotce. Byla jsem v tu dobu nadšená a vážila si, že mám alespoň místnost, kde se topí. Při práci metodika projdu různými „knihovnami,“ které jsou neútulné, studené a sídlí v malých nevyhovujících prostorách. Často ale bývá těžká domluva se zástupci obcí, jindy se vše odvíjí od laxního přístupu knihovníka.

Během prvních dvou měsíců začalo do knihovny docházet 18 čtenářů, což je asi 13 % ves1z celkového počtu obyvatel. Došlo také k aktualizaci původního fondu, v knihovně byly zastaralé a zničené knihy. Zastupitelstvo sice nebylo nadšeno, že se vyřazují, ale posléze sami uznali, že takové tituly by už nikdo nečetl. Postupně jsem na obci naznačovala, že bych ráda knihovnu předělala, lidé chodili, v knihovně byly pěkné čtivé knihy, jen to prostředí nebylo moc oku lichotivé. Zpočátku byli zastupitelé skeptičtí, ale nakonec se rozhodli do rekonstrukce investovat. V březnu letošního roku byla knihovna otevřena po rekonstrukci (výmalba, nový koberec, regály, nábytek) a myslím, že se velmi povedla. S návrhem mi pomáhala architektka Hanka Vavřičková.

ves2V letošním roce jsme v Krátké Vsi ve spolupráci s SDH Krátká Ves uspořádali několik akcí pro veřejnost. Za zmínku určitě stojí strašidelná stezka, která sklidila velký ohlas. Zúčastnili se jí lidé z širokého okolí. Postupně narůstá počet čtenářů, nyní je jich již 42. Díky všem těmto úspěchům byla knihovna oceněna na Malé knihovnické slavnosti jako „Knihovna Vysočiny 2016“. Velmi si toho vážím a věřím, že i toto ocenění velmi přispěje k dalšímu rozvoji knihovny. Obyvatelé Krátké Vsi i zastupitelstvo si všímají, že se život v obci začíná probouzet.

A moje troška do mlýna pro ostatní knihovníky je nenechat se odradit. Když něco chtějí, musí jít za svým cílem. Nebylo vždy jednoduché vedení obce přesvědčit, ale v tomto případě opravdu platilo, že když se chce, všechno jde. Dalším důležitým faktorem je mít někoho, kdo vám s tím vším bude ochotný pomoct. A to já vždy měla! Tímto chci poděkovat všem, co se účastní a zabezpečují akce, které vymýšlím. Snad nám to bude ještě dlouho klapat.

Lucie Machová, Krajská knihovna Vysočiny